СГС ще гледа делото срещу председателя на БСП Сергей Станишев за загуба на секретни документи

12590
СГС ще гледа делото срещу председателя на БСП Сергей Станишев за загуба на секретни документи
Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд ще гледа делото срещу председателя на БСП Сергей Станишев за загуба на секретни документи. Заседанието ще започне в 13.30 часа.

На последното заседание не беше даден ход на делото, тъй като Сергей Станишев не е получил препис от постановлението, което е основата за образуване на делото срещу него.

На Гергьовден Станишев даде обещания на килограм в Севлиево

Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев бе посрещнат от севлиевци с хляб и сол. Още в началото на срещата с тях той им честит...

При тези производства, това постановление замества обвинителния акт, и поне 7 дни преди заседанието трябва да бъде получено копие.

Делото ще бъде гледано от 13 състав на Софийски градски съд.

Станишев изпрати писмо на 23 октомври миналата година до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров с молба ръководената от него институция да вземе отношение по повод проточилото се следствено дело за загуба на секретни документи. "Липсата на ясна позиция дава възможност за публични манипулации и спекулации по темата. Убеден съм, че е важно да има решение по повод цитирания казус. Обществото има право да научи истината. Аз също имам право да изчистя името си. Надявам се да предприемете необходимите действия прокуратурата или да повдигне обвинение, или да се откаже официално от такова", каза в писмото си Сергей Станишев. Лидерът на БСП допълни и, че е внесъл необходимото искане в Софийски градски съд – възможност, която дават разпоредбите на НПК за разглеждане на дела в съда по искане на обвиняемия.

На 25 октомври миналата година главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане с основание чл.70 ал.1 от Конституцията - за снемане имунитета на народния представител Сергей Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него. Най-вероятно прокуратурата ще иска налагане на глоба - до 5 хил. лева.

Припомняме, че причината е в загубени седем папки със секретни документи в последните дни от мандата на Станишев като премиер на България по времето на Тройната коалиция. Документите бяха върнати от Алексей Петров, срещу когото няколко години се водеше мегаделото "Октопод". То обаче не стигна до съд, тъй като прокурорът Светлозар Костов не успя да внесе в законния срок доказателствата за старт на процеса.

Предизборните изказвания от деня

Държавните и общински болници ще лекуват безплатно пациентите без осигуровки. Това обяви Николай Бареков на среща с хората от ломското ...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика