Сидеров не дойде на протеста на Атака пред американското посолство

23661
Сидеров не дойде на протеста на Атака пред американското посолство
Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров не дойде на протеста на партията си пред американското посолство. Той беше организиран с искане да бъде премахнат паметникът на загиналите през Втората световна война американски пилоти.

Около стотина привърженици на "Атака" се събраха на демонстрация пред посолството на САЩ. Той протече мирно и без провокации. Хората скандираха „Волен”, „Атака, победа”, пееха патриотични песни и развяваха българското знаме и знамето на „Атака”. С едноминутно мълчание те почетоха паметта на 2477 загинали български граждани от англо-американските бомбардировки през 1944 година.

Два протеста в София отбелязват емблематични за България събития

Днес нови два протеста ще разбунят духовете в страната. Събитията ще се проведат в София, като организаторите преследват коренно различ...

Заради протеста на "Атака" временно бяха затворени някои улици около американското посолство. Привържениците на националистическата партия се отправиха на шествие към Паметника на българските летци в квартал "Иван Вазов". Макар Сидеров да не е с тях, депутати от "Атака" участваха в демонстрацията - Павел Шопов и Магдалена Ташева, пише Агенция "Фокус".

Паметникът на американските летци бе открит на 4 октомври 2010 година от тогавашния посланик на САЩ у нас Джеймс Уорлик. На церемонията присъстваха представители на властта, като образователния министър Сергей Игнатов, тогавашния зам.-кмет на София Минко Герджиков, бившия еврокомисар Меглена Кунева, както и народни представители. В словото си посланик Уорлик подчертава, че на този ден се отдава почит не само на американските, но и на българските пилоти, загинали във въздушните сражения.

Самият паметник не е голям - на височина е колкото един човек. Намира се до оградата на американското посолство на парцел, който е американска собственост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика