Симеонов: Няма да има изненади днес. Протестиращите нямат искания на хартия, какво да обсъждам

2578
Симеонов: Няма да има изненади днес. Протестиращите нямат искания на хартия, какво да обсъждам
Снимка: БГНЕС

Няма да има изненади днес. Вотът на недоверие ще бъде преодолян, категоричен беше лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ. След това утре или в четвъртък ще има Коалиционен съвет, на който ще бъде обсъден ремонта на кабинета "Борисов 3", обяви той.
Припомняме, че в 11:30 часа започва извънредното заседание на депутатите, които ще трябва да гласуват петият вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". Вотът, внесен от БСП, е на тема корупция. Той ще бъде съпроводен както и дебатите по него, от протест на жълтите павета, обявен за 9 часа.
"Утре или вдругиден е има коалиционен съвет, на който ще обсъдим по-спокойно, без натиск евентуалните промени в кабинета и най-вече изпълнението на програмата за общи действия до края на мандата. Тепърва ще ги обсъждаме и се разбрахме да не коментираме. Освен това и министър-председателя го няма. Не е изключено нищо – обсъждахме оставки на министри, обсъждахме и оставка на министър-председателят.", коментира Симеонов.

Правителство без Бойко Борисов възможно ли е – нищо невъзможно няма, отговори Симеонов, но не каза има ли обсъждан негов заместник. Относно тезата, че премиерът ще остане в сянка и ще  управлява новия кабинет - лидерът на НФСБ коментира: "Ами по тази логика да не правим нищо, винаги има подозрения. Психологията  на българина е да дава повече достоверност на спекулациите, а не на фактите."

Въпрос към Валери Симеонов заради протестите: Вие сега къде сте - в България ли сте?

За мен няма никакво съмнение в достоверността на записите, представени от прокуратурата на медиите (бел. ред. – на новите разгово...

Той не коментира и кой е най-вероятният сценарий. Но категорично отговори, че не би станал премиер: " Не, Не мисля че ще имам тази подкрепа, която трябва да имам. Осъзнавам, че след акцията, подкрепена с парите на Божков, през 2018г. и след моята оставка, имиджът ми пострада сериозно", каза той.

ГЕРБ обсъжда три варианта за оттегляне на Бойко Борисов

Симеонов отново повтори тезата си, че Владислав Горанов е един от "малкото успешни финансови министри на Прехода", но отказа да коментира другите две, поискани оставки от премиера Борисов - на вътрешния министър Младен Маринов и на икономическия - Емил Караниколов. "За останалите двама нека не коментираме преди Коалиционния съвет. Имам мнение, но сме екипно управление, трябва да се съобразим.", каза той.

Симеонов призна: "Понякога премиерът някак си се самозабравя и налага своето мнение или го изказва и взема решение без нас, което не е редно."

Чуват ли управляващите протестиращите?

Профилът на протестиращите: "Според мен, тези протестиращи не могат да бъдат определящи като анализ на общественото поведение или отношение. Хората, които работят и създават икономика, не ги виждам на тези протести. На тях виждам на първо място партийни групички, нереализирали амбициите си за власт, втората - управлявани от Дубай – ултраси, с наркотици по джобовете, готови на крайни действия. Третата група – т.нар. лузъри – недоволни от живота си. Четвъртата група – студентите- които почиват заради затворените университети – искат да си направят някакви селфита, да покажат политическа активност. Айде като се върнат окончателно да се бъркат политиката и да създават наклон на държавата.", каза Валери Симеонов.

Валери Симеонов пак принуди милеещи за природата да протестират

Заради предстоящото гласуване на второ четене на промените в Закона за биологичното разнообразие, които коренно ще променят подхода към...

Аз съм човек от провинцията, човек реалист и не можете да ме упрекнете, че живея в небесата. Всяка седмица съм в Бургас, обясни наблюденията си той.

"Последното, с което трябва да е предмет на разговор, това са хаотичните искания на протестиращите. Те не са еднородна група, включително има хора върнали се от чужбина. Това са хора, които в голяма част се чудят как да уплътнят времето си. Виждаме на улицата хиляди, а вчера беше провал. Там видяхме много хора, които се въргаляха на плажни кърпи, говореха си, пушеха, държаха си велосипедите.", каза Симеонов.

Аз имам своето право да се отнасям така както преценя. Такъв тип протести не постигат нищо, освен да ограничават правата на другите хора. Не могат някакви хора, които се въргалят на плажни кърпи да ме ограничават, категоричен беше той.

"Няма документ с техните искания. Те се пишат и се носят. Да сте чули нещо досега. Най-различни хора говорят и така."

С Христо Иванов винаги сме имали нормален диалог, но сега не чувам той какво иска - оставката на вътрешния министър зарадо Росенец, каза водещата. Защо Росенец?, попита Симеонов. Няма да влизам в коментиране на тези, които даже не са формулирали искания.Например, на какво основание се иска оставката на главния прокурор. Няма аргументи, смени рязко темата Симеонов.

Майките на деца с увреждания канят Валери Симеонов на протеста си

"Категорично заявяваме, че никога не сме имали каквато и да било среща с г-н Валери Симеонов. Нито по време на миналогодишните ни проте...

Акцията в Президентството не беше показна. Когато прокуратурата трябва да си свърши работа и да намери доказателства, тя трябва да извърши съответните обиски. Как да го установи, чрез проверки на място. Какво се проверява – обикновено – дома и работното място – на тези двама е Президентството, то няма специален статут. Ако не бяха отишли по 10 души за проверката, а по двама прокурори, ще ги попитат за каккво се дошли – да проверим едни кабинети – седнете и изчакайте – и през това време всичко може да се скрие. Не се прави така. Нито се влиза с автомати, нито с калашници. Създава се лъжливо впечатление, че президентството е било атакувано от тежко въоръжена техника.", каза Симеонов. Изопачава се работата на прокуратурата - а тя е законова, подчерта той.

Вие например знаете ли защо се протестира пред БНТ?, попита Симеонов водещата Христина Христова. "Аз ги виждам, тук има всякакви хора. Националната телевизия не е враг, тя е и моя. И аз искам да не се посяга на сериозната обществена телевизия, където се дава дума на всички, включително и на мен. А не идвайки да се оглеждам дали няма да ме удари някой камък. Това са ненормални ексцесии. Не може Националната телевизия да бъде заложник на уличния натиск.", каза още Симеонов.

За парите на Европа:

"Не се чувствам като давещ се, нито виждам такова настроение в моите колеги. Реалните факти са, че бюджетът на ЕС е намален заради излизането на Великобритания, но нека поне за малко да се порадваме, че за България има повече средства", коментира Симеонов.

Трябва да се усвояват съобразно правилата. "Имало е нарушения, имало е санкции. Ще има тъй като хората имат интерес да получат повече пари срещу по-малко работа. Ще има работа за поркуратурата. Няма да идеализираме картината. Кто във всички страни", каза той.

Протестите, ден 12: „Окупация на парламента. Всички вън!“ (СНИМКИ)

Пред сградата на Народното събрание се събраха хиляди хора. Скандиранията са за оставка на правителството. Организирани групи от провин...

"Има много здрав смисъл да се намали размерът на грантовете. Помощи без изисквания. Тея грантове – това са подаръци, дарения. Те и в национален и в световен мащаб не предизвикват никаква икономическа активност. По-добре научи бедния да лови риба, вместо да го нахраниш.", категоричен беше Симеонов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика