Синодът припомни на духовните лица да не участват в местните избори

4031
Синодът припомни на духовните лица да не участват в местните избори
Снимка: БГНЕС

Във връзка с предстоящите избори на своето заседанието на 25 септември 2015 г., Св. Синод на БПЦ – пълен състав - разгледа въпроса за участието на духовни лица в политически мероприятия на партиите. Синодалните архиереи припомнят, че съгласно 6-то и 81-во Апостолски правила, 3-то правило на ІІІ Вселенски събор, 10-то правило на VІІ Вселенски събор и член 139, ал. 1 от Устава на БПЦ – БП, свещенослужители не могат да участват в общински избори като кандидати за кметове и общински съветници, както и да бъдат избирани за народни представители.

Що се отнася до отслужването на молебени и водосвети по молба на политически партии, лица и сдружения, според изискванията на Православната църква, Светият Синод реши те да се извършват само и единствено в православни храмове, а приветствието на свещенослужителите да бъде с духовно съдържание, съобщиха от Синода.

ЦИК: Само ние определяме параметрите за сигурността на вота

ЦИК единствено определя характеристиките, които трябва да бъдат изпълнени с оглед осигуряването на сигурността и тайната на вота на изб...

Припомняме, че през миналата седмица Синодът се обяви срещу приемането на повече бежанци от България. Нека се погрижим за тези, които вече дойдоха, уточниха от БПЦ и поискаха от правителството да концентрира усилията си в спиране на войните като конфликта в Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика