"Системата ни убива" "погреба" Закона за личната помощ, НС го прие

5051
"Системата ни убива" "погреба" Закона за личната помощ, НС го прие
Снимка: БГНЕС

Докато депутатите приемаха на второ четене промените в Закона за личната помощ, пред парламента майки от "Системата ни убива", символично го погребаха. В градинката те направиха импровизиран гроб с кръст, където положиха Закона за личната помощ. Бяха разлепени и некролози. Със скандирания пред входа на парламента те изпращаха излизащите от сградата депутати. От инициативата са против гласуваните текстове, които запазват сегашния обхват на закона, и настояват да отпадне ограничението за полагащите се часове асистентска грижа.

Ето какво окончателно приеха депутатите не без острата реакция на опозицията:

Хората с увреждания, които имат ТЕЛК над 70,1 % и с право на чужда помощ, както и децата с увреждания с над 90% ще имат право на лична помощ от 1 януари 2021 година. 

Нели Димитрова: Личната помощ е право, а не полза (ВИДЕО)

Чрез промените в Закона за личната помощ хората с увреждания се превръщат в ползватели. Нещата се пренасочват към някаква търговия. Вси...

Досега такава помощ се даваше само на децата с над 90% увреждания, както и на възрастните инвалиди с над 90% ТЕЛК и право на чужда помощ. Първоначалната идея на закона бе от догодина право на лична помощ да имат всички над 670 хил. души с увреждания, независимо от вида и степента им. Разчетите на правителството обаче показаха, че това може да струва над милиард, а и трудно щели да се намерят толкова лични асистенти. Затова и сега промяната в закона на практика ще разшири кръга на ползвателите на помощта, като в нея се включат хората с ТЕЛК решения за между 70,01% и 89,99%, но няма да бъде за всички, които се нуждаят от нея.

"Замислете се само - има много случаи, в които хора с над 50% степен на увреждане са абсолютно самостоятелни и не се нуждаят от такава помощ. Но има хора, които изпадат в такава необходимост и нямат 50% степен на увреждане. И ще ви дам един пример - човек пада, чупи бедрена кост, трябва някой да го извози до работатат му, няма близък в семейството, който да го подкрепи. Ние поставяме невъзможността този човек да се ползва от асистентска подкрепа. И аз не виждам защо не приемате факта, че не ТЕЛК решението е основополагащо в механизма за лична помощ, а индивидуалната оценка на потребностите", критикува депутатът от БСП Надя Клисурска.

Със закона се разширява кръгът на правоимащите на механизма лична помощ с групата, която има ТЕЛК решения между 70 и 90% с чужда помощ. Според регистъра това са 80 хил. лица, които ще може да се възползват, а дали ще го направят е съвсем различна тема, а дали ще намерят асистенти - трета, каза председателят на социалната комисия и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов.

Какво правим с другите? Отговорът е, че те отиват в Закона за социалните услуги, за да може да ползват асистенстката подкрепа. Да, но ако искат да се възползват от чужда помощ? Какъв е проблемът? Тези мултифункционални екипи, които са към дирекции за социално подпомагане, като правят оценката на потребностите, вие нямате информация колко часове ще бъдат предоставени, независимо от това, че има методика, независимо от това, че има критерий за определяне на тези часове. И понеже нямате и няма как да се получи, вие какво правите? Определяте финансовия ресурс от 214 млн. и 85 млн. в другия закон и според парите определяме достъпа до лична помощ, каза още д-р Адемов. Подчерта, че сега на практика "под мотото увеличаваме броя на бенефициентите, изолираме една голяма част".

"Системата ни убива" отново на протест тази вечер

За тази вечер пред Министерски съвет е насрочена поредната протестна демонстрация с участието на майките от инициативата „Система...

Коефициентът от 1,2 от минималната заплата ще остане като минимално заплащане за асистентите. Той трябваше да се вдигне на 1,4 от догодина, но с промени депутатите го запазиха. Така с увеличението на минималната работна заплата асистентите ще получават 780 лв. за 8 часов работен ден.

"Десетки хиляди българки работят в момента като лични асистенти в Гърция, защото там минималното заплащане е 1200 лв", каза депутатът от БСП Антон Кутев. Подчерта, че ако още в началото било прието коефициентът да е по-висок, сме щели да имаме адекватна грижа и желаещи за асистенти.

"И сега, когато казваме - ако не дойдат асистентите, какво да правим, защото кметовете наистина се притесняват и казват - вие ни задължавате със закона да имаме асистенти и да ги осигурим, но ако не дойдат какво да правя. Резонен въпрос. И отговорът към всички нас е да вдигнем заплащането и да направим условията на закона такива, че да има асистенти. И точно това не правим. С тези промени се движим точно в обратната посока и убиваме това като идея", категоричен бе той.

Броят на часовете за лична помощ ще се дава съгласно Методиката за извършване на индивидуална оценка въз основа на четири степени на зависимост от интензивна подкрепа. Според тях за първа степен, човекът ще има право на 25 часа месечно лична помощ, за втора степен - до 42 часа, за трета - до 84 часа и за четвърта - до 168 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика