X
 
 

Скандал в парламента: Отказаха да изслушат Ананиев за спиране на спешен прием от детска болница

5342 2
Скандал в парламента: Отказаха да изслушат Ананиев за спиране на спешен прием от детска болница
Снимка: БГНЕС
До сериозен скандал се стигна в парламента. БСП поиска изслушване на здравния министър Кирил Ананиев защо детската болница спира спешния си прием.

Предложението направи зам.-председателят на левицата Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна.

Ананиев обеща медицинска помощ за всяко дете

Създадена е необходимата организация, така че нито едно дете да не остане без да му е оказана в пълен обем и навреме необходимата медиц...

"Детската болница спира спешния си прием и ние от опозицията сме изключително притеснени . Искахме най-колегиално министърът да дойде и да отговори. Желанието ни беше всички политически сили да му зададем този въпрос.

Оказа се, че за политиците от ГЕРБ е важно да е ясен денят и часът за този спешен случай, още повече, когато става въпрос за деца", каза още Стойнев.

Той посочи,че управляващите пазят министъра. "Считаме този подход за недопустим, още повече г-жо председател съобразихме, че министърът идва днес тук, но за да отговаря на други въпроси", обясни още Стойнев.

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че е очаквала от опозицията да предложат това да бъде включено в дневния ред. "Ще подложа вашето предложение, ако направите такова на гласуване в зала", обясни Караянчева.

Смятам, че емоциите са излишни и наистина правилникът за дейността на НС трябва да се спазва. Да, вие направихте предложение за изслушване, но формално не сте посочили час и дата за изслушването.

Разкриха от какво е починало 3-годишното дете

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев получи предварителен доклад от проверката на дейността на трите лечебни заведения - Специа...

Това посочи от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Сутринта очаквахме да направите предложение за включване на тази точка в дневния ред. Не позволявайте колегите след 3 години функциониране на това Народно събрание да не познават правилника за организацията и дейността", обърна се тя към Караянчева.

"Не мисля, че Министерство на здравеопазването чакаше вие да се сетите да го изслушвате, за да създаде ред и организация за приемане на децата. Единственото, което е факт е, че е затворено интензивното отделение на педиатричната болница", каза още д-р Дариткова.

В крайна сметка предложението на БСП беше подложено на гласуване. Предложи го другият зам.-председател на групата Георги Свиленски.

Депутатите обаче го отхвърлиха. "За" предложението гласуваха 69 народни представители, "против" - 3 и "въздържали се" -68, с което то бе отхвърлено.

Педиатрията спира да приема спешни случаи

СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ спира приема спешни случаи поради сериозни кадрови проблеми. Това става ясно ...

"Срам и позор, с това мога да обобщя гласуването и дискусията. Не ви ли е срам", каза Свиленски и предложи прегласуване.

Той призова Цвета Караянчева да се прояви като авторитет и да даде знак на депутатите от ГЕРБ да гласуват "За". "Те чакат, не знаят какво правят", завърши процедурата си Свиленски.

"Моля да не обиждате народните представители", обърна се Караянчева към Свиленски.

След прегласуването предложението на опозицията отново бе отхвърлено със 72 гласа "за", 5 "против" и 74 "въздържали се".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители