Скелетите в гардероба на кандидат-премиера Николай Василев

33660
Скелетите в гардероба на кандидат-премиера Николай Василев
Снимка: БГНЕС

Едва ли някой се съмнява, че предложеният за премиер в проектоправителството на "Има такъв народ" Николай Василев има богат политически опит. Бил е начело на няколко министерства в правителството на НДСВ и на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. Василев беше вицепремиер и министър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобургготски (2001-2003 г.), зам.-министър-председател и министър на транспорта и съобщенията в същото правителство (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа в кабинета на Сергей Станишев (2005-2009 г.).

По време на управлението на царя, името на Николай Василев като министър на икономиката се свързва с приватизацията. Две са приватизационните сделки, които навремето предизвикаха големи скандали – за приватизацията на най-голямата държавна телекомуникационна компания и за "Булгартабак Холдинг".

Приватизацията на "Булгартабак" не се осъществява нито по времето на НДСВ, нито на Тройната коалиция - тя завършва при първото правителство на Бойко Борисов. По времето на НДСВ сделката се подготвяше и се провали няколко пъти. Холдингът беше приватизиран през 2011 г.

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол тогава прехвърли на базираната в Австрия фирма "БТ Инвест" 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на "Булгартабак Холдинг" АД. Цената по договора беше 100,1 млн. евро. 20% от сумата бе заплатена в деня на подписването на приватизационния договор, а останалата част от 80% - преди приключването. Макар че дружеството-купувач да минаваше за собственост индиректно на руската държавна банка ВТБ, чрез инвестиционното ѝ звено, се появиха съмнения, че банката работи за свой клиент. В дните след одобряването на сделката в медиите се появиха версии, че зад покупката стоят Корпоративна търговска банка (КТБ) и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Държавният телекомуникационен оператор беше продаден на "Вива Венчър", когато Василев беше транспортен министър. Сделката е финализирана през юни, 2004 година, за 280 млн. евро за 65% от собствеността на телекомуникационния оператор, които дотогава са държавна собственост. През август 2007 г. компанията е продадена отново. AIG Investments чрез дъщерното си дружество AIG Capital Partners Inc. придобива мажоритарен дял за обща цена от 1,080 млрд. Евро.

Това е приватизационното минало на Николай Василев. Не е безоблачно обаче битието му в кабинета „Станишев“ като министър в новосъздаденото Министерство на държавната администрация и административната реформа.

През 2010 г., след закриването на това министерство дълго се говореше за злоупотреба със средства по Оперативна програма “Административен капацитет“, известна като ОПАК.

Всеки десети проект по ОПАК е с груби нередности, писаха тогава медиите, специално в. "Сега" на 19 март, 2010 година. "25 от общо 252 проекта със сключени договори са със съмнения за злоупотреби и 14 от тях са предадени на прокуратурата", обявиха от правителството на ГЕРБ, което пое управлението и закри министерството. ОПАК се управляваше от ведомството на Николай Василев.

Според тогавашния зам.-финансов министър Ани Михайлова, част от първото правителство на Бойко Борисов, при провеждане на обществени поръчки в документацията са поставяни дискриминационни условия - изискванията за оборот на фирмите са били необосновано високи и са поставяни нереалистично къси срокове за изпълнение. Сключвани са договори с компании, които имат задължения към хазната, а това е недопустимо. За определени дейности са заверявани плащания, които надвишават многократно пазарните цени. Например за изготвяне на интернет сайт фирма е платила 3000 лв., а друга - 50 000 лв. Сключвани са граждански договори с експерти, чиято стойност е била в пъти по-висока от месечните заплати на тези хора. Едно от дружествата е обявило, че е обучило 700 души, а в действителност е провело курсове на 150. Има и случаи на двойно финансиране, при което фирми, кандидатствали по международни програми, са се опитали да вземат пари със същите проекти и по ОПАК. Установени са нарушения на интелектуалната собственост - копирани са анализи, стратегии и други документи и са представяни за оригинални. Често са сменяни екипите, които работят по проекта. В началото се представяли добре подготвени експерти, но впоследствие дейността се поема от нискоквалифицирани хора, които допускат много нарушения.

"Предали сме 14 проекта на прокуратурата, на финансовата инспекция за проверка на обществени поръчки - 11, а с ОЛАФ работим по 10 проекта", съобщиха тогава от финансовото министерство.

Началникът на политическия кабинет на Пламен Орешарски се отърва от съда

Ръководителят на политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева няма да бъде осъдена по случая с с европейския проек...

В крайна сметка, през август 2010 година в. "Сега" съобщи, че Василев е глобен. Глобата е, защото Василев е проявявал двоен стандарт към фирмите, които печелят търгове в министерството му, защото на едни е събирал неустойки за забава, а на други - не. С повдигнато обвинение, което не се доказа, беше заместничката му и пряко отговаряща за ОПАК Мария Дивизиева.

Пак през 2010 г. в. "Капитал" публикува обширно разследване, в което разкри, че бившият министър Николай Василев има обща фирма с лица, които са сред бенефициентите на програмата. През 2009 година Василев става шеф на финансовата група "Експат капитал", която участва в дружеството със специална инвестиционна цел "Експат бета" заедно със съветничката на бившия премиер Сергей Станишев Моника Йосифова, която вече е негова съпруга. В дружеството е и известния адвокат Иван Тодоров, тогавашният главен секретар на министерството Биляна Дякова и др. Според вестника, преди да станат учредители на "Експат бета", част от фирмите, формиращи над 50% от капитала му, са печелили обществени поръчки от министерството на администрацията, финансирани по ОПАК.

Ето накратко и някои подробности: След като напуска поста си в министерството на държавната администрация, Мария Дивизиева също влиза в ръководството на "Експат груп" - дъщерно дружество "Експат капитал", в която изпълнителен директор е Николай Василев.

По-рано, през 2008 г. в групата се създава и дружеството "Експат бета", като акции при учредяването записват и две фирми, които са били бенефициенти по проекти, финансирани по ОПАК. Една от тези фирми е "Актив груп" - на съпругата на Сергей Станишев - Моника.

Дружеството държи 20% от дяловете в "Консорциум за диалог с администрацията", който се оказва с поръчка за информиране на обществото за програма ОПАК, а комитетът за наблюдение на ОПАК в този период се ръководи от Дивизиева. Две години по-късно започва предварителна проверка по случая, която не стига до съда.

"Има такъв народ" поведе с близо 6000 гласа на ГЕРБ при 98.92% обработени протоколи

"Имa тaĸъв нapoд" зaдминa ГEPБ-CДC пpи пpeбpoeни 98.92% oт избopнитe пpoтoĸoли и вече е първа политическа сила, сочат данните от ЦИК. ...

Докато Николай Василев е все още министър през 2008 г., в София е създаден "Експат бета" АДСИЦ, в който участва и Моника Йосифова (Станишева). Дружеството стана известно неотдавна заради изкупуване на 140 000 кв. м земя в регулация в курорта Камчия, за които бившият земеделски министър Мирослав Найденов твърдеше, че са на съпругата на Станишев, и че са от заменки. Найденов тогава бързо беше опроверган, но по-интересно е, че лицата, които продават парцелите в Камчия на "Експат" ги закупуват от Държавната агенция по горите по 7.8 лв. на кв.м и след това ги препродават на "Експат" за 32 лева на квадратен метър.

Ето и някои детайли от разследването на „Капитал“:

Едноличен собственик на капитала на дружеството „Експат“е варненският адвокат Камен Киров, който на парламентарните избори през 2005 г. беше в листите на НДСВ, а на местните избори по това време беше кандидат от партията "Нашият град" за кмет на Шабла. По времето на управлението на НДСВ той влиза в надзорните съвети на националната телекомуникационна компания, "Булярд корабостроителна индустрия", "Параходство Български морски флот". Камен Киров е един от близките приятели на Николай Василев и е работил с него, когато той беше министър на икономиката (2001-2003) и министър на транспорта и съобщенията.

В края на 2006 г. "Експат груп" учредява заедно с още две фирми - "Декстра недвижимости" (при последното общо събрание на акционерите 98% акциите на това дружество са били собственост на Никола Янков) и "Проджект синерджи" (според ДАКСИ 80% собственост на Неделчо Неделчев), фирмата "Експат капитал", която впоследствие ще стане обслужващо дружество на АДСИЦ "Експат бета", с който започнахме този текст. При учредяването на "Експат капитал" в управлението влизат както Камен Киров, така и двама заместници на Николай Василев по времето му на министър на транспорта и съобщенията - Никола Янков и Неделчо Неделчев.

Три месеца след като мандатът на Тройната коалиция приключва, Николай Василев купува от Камен Киров "Експат груп" за 50 хил. лв., въпреки че за предходната година дружеството отчита близо 176 хил. лв. приходи и активи за почти 1 млн. лв. Седмица по-късно бившият министър назначава за управител на "Експат груп" неговия заместник в МДААР Мария Дивизиева. Николай Василев заменя Камен Киров и в "Експат капитал".

Проф. Огнян Герджиков: НДСВ е ковачницата за кадри на кабинета на Слави Трифонов

Предложението на Слави Трифонов за министър-председател в лицето на Николай Василев е възможно един от най-добрите избори. Това заяви з...

11 години по-късно всичко това е история.

До ден-днешен - денят, в който беше обявен от Слави Трифонов за кандидат-премиер, Николай Василев е изпълнителен директор на "Експат".

Мария Дивизиева, припомняме, беше началник на кабинета „Орешарски“ по времето на неговото съществуване, до момента, в който това правителство не беше свалено след многолюдни протести. Именно от онова време тя се сдоби и с обвинение - заради ОПАК, но нищо повече. В момента Дивизиева е началник на евроофиса в София на лидера на ПЕС Сергей Станишев. И вероятно топлата връзка с Моника Станишева не е мит.

Кой знае, може от тази топла връзка да се роди подкрепа от страна на БСП за бъдещото правителство с министър-председател Николай Василев. А това води до оправданото подозрение, че "Има такъв народ" е и президентски проект.

Още: Николай Василев през 2003 година: Ще понесем своя кръст и ще поемем политическата отговорност за успешната приватизация

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика