След 200-те въпроса на Ангелкова: ДПС с показно срещу Рашков как се спъва властта

12354
След 200-те въпроса на Ангелкова: ДПС с показно срещу Рашков как се спъва властта
Снимка: БГНЕС

Две трети от депутатите на Движението за права и свободи заедно с лидера Мустафа Карадайъ са внесли днес въпроси по една и съща тема към вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Тя е относно „действия за оказан натиск и тормоз от страна на МВР по време на предизборната кампания и в изборния ден“.

23-ма от общо 34 народни представители от групата на ДПС досега са подали до администрацията на Народното събрание въпроси индивидуално. Някои от тях даже са ги дублирали. На практика отправените към Рашков въпроси с вероятно еднакво съдържание са 45 на брой.

Тази кампания идва на фона на неспирните опити от страна на ДПС да уязви вицепремиера Рашков (още за дразгите между партията и министъра може да видите ТУК).

На този етап не може да се прецени дали на първо четене „двойните“ въпроси не са различни всъщност по съдържание, а само темата да е еднаква, защото всички са входирани днес и са още в процес на обработка.

Не се знае също дали и останалите 11 депутата ще попитат вътрешния министър за същото. „Отсъстващите“ от кампанийното задаване на въпроси са малцинство и те са: Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид, Александър Несторов, Ализан Яхова, Джейхан Ибрямов, Ешереф Ешереф, Ихсан Хаккъ, Петър Чобанов, Хасан Адемов и Цветан Енчев.  

Припомняме, че лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по средата на декември внесе питане по същата тема до Рашков и получи отговор.

Публикуваме без редакторска намеса питането на Карадайъ:

На 28.07.2021 г. и 19.11.2021 г. в изявление пред медиите изнесохте информация за действията на Министерството на вътрешните работи в предизборната кампания и в изборния ден на 11.07.2021 г. и 14.11.2021 г.

Заявихте, че действията не са били насочени срещу конкретни партии и не са били в полза на други.

В централата на ДПС са постъпили многобройни сигнали, придружени със съответните документи, от членове и симпатизанти на партията за оказан полицейски натиск и тормоз върху избиратели, партийни активисти, кметове, общински съветници и членове на местните ръководства на партията, както и върху кандидати за народни представители.

Без повод и причина същите са привиквани в управленията на МВР и принуждавани да подписват предупредителни протоколи с неясно и противоречиво съдържание, като в множество от тях се съдържа предупреждение да не участват в кампанията и изборите, макар и това да е тяхно неотменимо конституционно право, а на мнозина и задължение по силата на закона.

С намерението да проучим и осветлим всеки един конкретен случай и на основание чл. 91 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание Ви задавам следните въпроси;

1.      Кой и какви указания е давал към състава на МВР за извършване на определени действия по отношение на избиратели, партийни членове, активисти на партии и кандидати за народни представители и същите да бъдат привиквани без законно основание да подписват предупредителни протоколи ?

2.      Оказван ли е натиск и тормоз на избиратели, членове и симпатизанти на партии и кандидати за народни представители да не участват в изборния процес?

Йордан Цонев: За първи път чувам и виждам премиер да се държи по този начин

"В дългогодишната си кариера като политик познавам лично всички министър-председатели на България, президенти и всички важни обществено...

В тази връзка и на основание чл. 111 и чл. 138 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание правим искане за предоставяне на всички документи, свързани със зададените въпроси, а именно;

За всеки конкретен случай - поводът, основанието, указанията (писмени и устни), действията и всички съпътстващи документи като предупредителни протоколи, заявления, сигнали, жалби, сведения, заповеди, постановления, показания и други“.

И отговорът на министър Рашков от 17-ти януари:

В отговор на поставените от Вас въпроси относно действия за оказан натиск и тормоз от страна на МВР по време на предизборната кампания и в изборния ден Ви предоставям следната информация:

Основни дейности на Министерството на вътрешните работи са превенцията и разследването на престъпления (чл. 6, ал. 1, т. 3 и т. 8 от ЗМВР), включително и тези против политическите права на гражданите. Спрямо лицата, за които има достатъчно основание да се предположи, че ще извършат престъпни или други противоправни действия, застрашаващи обществения ред, или основни права и свободи, органите на МВР са длъжни да предприемат съответните превантивни действия. В процеса на подготовката и в деня на изборите те имат правомощието да съставят предупредителни протоколи по чл. 65 от ЗМВР.

Карадайъ нарече премиера "рецидивист" и "цар Киро"

Петков става рецидивист в нарушаването на Конституцията. Според нея има разделение на властите. Опитва се да се държи малко като цар, к...

От ръководството на МВР не са давани указания към служители за извършване на конкретни действия по отношение на избиратели, партийни членове, активисти на партии и кандидати за народни представители. Не са известни случаи граждани да са привиквани без законно основание да подписват предупредителни протоколи. От страна на състава на МВР не е оказван натиск и тормоз по отношение на избиратели, членове и симпатизанти на партии, и кандидати за народни представители с цел отстраняването им от изборния процес.

Всички сигнали за подготвяно или извършено престъпление, свързано с политическите права на гражданите, са проверени и материалите по тях са изпратени в компетентната прокуратура“.

 

По-рано днес справка на Actualno.com показа също, че  бившият министър на туризма и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Николина Ангелкова е задала точно 200 въпроса по парламентарен контрол на членовете на Министерски съвет само за ден - вижте скандалния казус ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика