След чистката: МО си търси главен инспектор

3273
След чистката: МО си търси главен инспектор
Снимка: Actualno.com

Министерството на отбраната си търси главен инспектор. Това става ясно от обява, качена на сайта на ведомството.

Любопитното в случая е, че е обявен конкурс за позицията, която традиционно е била заемана с директно назначение от министъра на отбраната. Досега са назначавани хора от структурите на МО и армията, които познават добре проблемите.

Радев: Няма чистка в Министерството на отбраната, няма и вечно абонирани за властта

Има служебно правителство, което съм назначил и на което имам доверие. Мисля, че към момента то се справя добре. Това заяви държавният ...

Според обявата главният инспектор осигурява изпълнението на контролните функции на министъра и го подпомага при осъществяване на гражданския контрол върху въоръжените сили. Затова кандидатите трябва да имат най-малко магистърска образователно-квалификационна степен в областта на социалните, стопанските, правните и техническите науки, професионален опит 7 години или минимален ранг V старши.

Решението за конкурса е направо странно на фона на извършените през последните дни смени в редица структури на отбраната. Вече са сменени директорите на 7 от 18-те военни дружества. Освен че не стана ясно защо се извършват промените, новоназначените не бяха избрани с конкурс.

Шефът на търговското дружество "Снабдяване и търговия" Валентин Симеонов е бил сменен. Новият директор е Александър Петков. Това е най-апетитният пост в МО, тъй като оттам минава покупко-продажбата на военна техника и въоръжение. Дружеството има и лиценз за търговия със стоки с двойна употреба, предаде в."Сега".

Oсвободен е и шефът на агенция "Военни клубове и военнопочивно дело" Петър Манолов. Временно изпълняващ длъжността вече е Мария Москова. Рокади има и в ръководството на холдинга "Терем", който отговаря за военноремонтните заводи на министерството.

Рокада в МО, сменят началника на отбраната

Правителството ще предложи в сряда на президента Румен Радев да назначи нов началник на отбраната. Досегашният командир на Сухопътни во...

От пресцентъра на ведомството потвърдиха, че са сменени изпълнителният директор Огнян Чалъков и шефът на борда Христин Петков. Те ще бъдат заместени от Христо Богданов и Станчо Петков. Очакват се кадрови промени и по отделните заводи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика