След дълго заседание: Правната комисия продължава обсъждането на механизма за разследване на главния прокурор след седмица

1671
След дълго заседание: Правната комисия продължава обсъждането на механизма за разследване на главния прокурор след седмица
Снимка: БГНЕС

Да се решава отговорно, а не набързо. За това призова депутатите от правната комисия професорът по наказателно право Пламен Панайотов.

В сряда народните представители си бяха поставили задача да разгледат на първо четене шест проекта за промени в НПК и съдебния закон, включително и механизма за разследване на главния прокурор. На заседанието бяха поканени учени, кадровици от Висшия съдебен съвет, заместник-главните прокурори, адвокати, юристи от неправителствения сектор. За да се подчертае важността, заседанието беше открито от шефа на парламента Вежди Рашидов.

Зарков: Приемането на механизма за разследване на главния прокурор ще подобри имиджа ни отвън

Приемането на механизма за разследване на главния прокурор ще подобри имиджа ни отвън, така министърът на правосъдието в служебното пра...

“В тази политическа ситуация се намираме в особено положение - като между чума и холера, от една страна, да гласуваме набързо едни закони, а от друга - ако ги подложим на дълго обсъждане, ще кажат, че саботираме плана за устойчивост”, призна шефът на правната комисия Радомир Чолаков, цитиран от 24 часа.

Начинът на разследването на обвинител №1 и неговите заместници е залегнало в плана. Проектът е на правосъдното министерство. Предлага се наказателен съдия да разследва главния прокурор, а друг съдия да го контролира. Освен това главният прокурор ще бъде освобождаван и избиран с 13 гласа, а не със 17, а шефовете на ВКС и ВАС с двойно съдийско мнозинство.

“14 години България е критикувана за това, че не е създала механизъм за контрол на главния прокурор”, припомни правосъдният министър Крум Зарков. За първи път по делото “Колеви срещу България” през 2009 г. “Ако не приемем този законопроект, осъжданията в Страсбург ще продължат”, предупреди той.

Друг важен момент в проекта на министерството е, че се дава възможност отказите на прокуратурата да образува дело да бъдат обжалвани в съда. Друга промяна, за която министърът призна, че ще предизвика дискусия, е парламентът да не предлага за ВСС действащи магистрати.

Надежда Йорданова: Този, който ще разследва главния прокурор, ще бъде прокурор

Декларацията на ПП не влезе в дневния ред на правна комисия

Декларацията на "Продължаваме промяната" не влезе в дневния ред на правна комисия. Предложението за това направи Милен Матеев. То бе по...

“Възраждане” представиха два проекта за промени в съдебния закон и НПК. Според тях следствието трябва да излезе от прокуратурата, а шефът на националното следствие да разследва главния прокурор.

Проект за промени в НПК, чийто автор е основно Бойко Рашков, имаха и от “Продължаваме промяната”. В него се дава по-голяма свобода на разследващите полицаи - да искат от съда разрешение за СРС и за претърсване без прокурор. Според Рашков така щял да се намали формализмът в процеса. Той определи присъствието на прокурорите на дискусията като “дошли да защитават началника си”. Проект има и Надежда Йорданова от “Демократична България”. В него се предлага да се ограничи до 6 месеца командироването на прокурорите.

Очаквано на фокус бяха текстовете, свързани с механизма за разследване на главния прокурор. “Аз и мои колеги сме готови да окажем експертна помощ, стига да сме наясно докъде стига обединението на политическите сили”, увери депутатите проф. Панайтов. Това стана в отговор на питане на Радомир Чолаков дали акедемичната общност ще помогне. Проф. Панайотов добави, че водеща трябва да е политическата воля.

Представителите на ВСС, начело с представляващия съвета Боян Магдалинчев, критикуваха проекта на правосъдното министерство. Това не е изненада, защото ВСС вече изрази отрицателно становище.

“Обжалването на всички прокурорски откази ще увеличи натовареността на съдилищата. Годишно има по 120 хиляди отказа”, обяви Цветинка Пашкунова от Съдийската колегия. Вероника Имова от същата колегия поздрави правосъдното министерство за “колосалната работа”, която са извършили.

Кабинетът е готов със закона за разследване на главния прокурор - ето какво съдържа

В Наказателно-процесуалния кодекс ще се създаде нова глава "Особени правила за разглеждане на дела за престъпления от общ характер, изв...

“Познавам Крум Зарков като брилянтен оратор и изключителен юрист, но дори и неговото красноречие не може да скрие, че този законопроект е противоконституционен, явно екипът му е слаб”, включи се в дебата и зам.главният прокурор Борислав Сарафов. “Предлагат се закони, написани на коляно”, заключи той. “Това не е моят екип, а на Министерството на правосъдието, които не са по-малки професионалисти от вас. 14 г. се натъкваме на аргументите, които сега ни сервирате, всеки път стигаме дотук”, отговори му Зарков.

След пет часа и половина изказвания на представителите на институциите шефът на правната комисия Радомир Чолаков предложи заседанието да се отложи и да продължи другата сряда. Имало и искане на главния прокурор да бъде изслушан и да изрази становище. Чолаков добави, че трябва предложенията, които са били чути от професионалната общност, да бъдат осмислени. Против бяха Милен Матеев и Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" и Надежда Йорданова от "Демократична  България". Бранимир Балачев от ГЕРБ пък каза, че си бил записал над 20 въпроса и ако тръгнел да говори, щяло да отнеме час и половина. 

Малко преди 21 часа с 16 гласа "за" правната комисия реши да продължи заседанието другата сряда. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

И НСО се включи в хора: Отвърна на Кирил Петков за следящата го охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика