След ЕРП-тата, Стойнев даде и оценка на ЕНП - били провал

11156
След ЕРП-тата, Стойнев даде и оценка на ЕНП - били провал
Снимка: БГНЕС

Европейската индустриална, енергийна и социална политики са пълен провал, това се случва след изтекли два мандата на ЕНП. Затова е важна новата визия и приоритети, които левите предлагат, за да се излезе от тази криза. Това заяви днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на дискусията "Социалната алтернатива за Европа", която се провежда днес под егидата на фондациите "Солидарно общество" и "Фридрих Еберт", предаде БГНЕС.

Стойнев даде пример с европейската политика в екологията, която не се подкрепя от много държави - вземат се решения на високо ниво за ограничаване на мръсните производства, в Европа някои спазват тези директиви, но те трябва да се преразгледат, защото нямаме глобален договор. Всичко това, според Стойнев, е необмислена и късогледа политика, която смъква икономическия растеж за онези държави, които спазват еконормите.

С поглед към развитието на страната от последните 4 години Стойнев отбеляза: "В момента оправяме проблема на ГЕРБ, който бе създаден в енергетиката през 2012 г. и сега те ни дават акъл какво да правим. Това е меко казано нахалство. Същите тези хора си затваряха очите и за кратко време допуснаха мощности с ВЕИ-та равни на един блок в АЕЦ "Козлодуй", водени от лични корпоративни интереси". Същото е и в социалната политика, подчерта Стойнев и припомни за пораженията, които нанесоха от политиките си на ограничения и стягане на коланите.

Когато говорим и правим вече първи стъпки за реиндустриализацията на страната те дават ефект. 500 млрд. евро похарчи ЕС за спасяване на банките, а колко похарчи Европа за индустрията - нула. В същото време искаме да се развива индустрията и да се откриват нови работни места. Как да стане това? Да, в България искаме да привлечем инвестиции в нови технологии, в създаване на ноу хау, в модерни, умни системи, изброи министърът.

Той се спря и на въвеждането на дуалната система в образованието, която е успешен опит за квалификация, за заетост и повишаване на знанията едновременно. Голяма част от ограничителните режими идват не само от нас, но и от Европа. Това правителство ще подкрепя не само реиндустриализацията, но и ще защитава хората на труда, и особено онези, които спазват законодателството, защото така се привличат инвестиции. Европа има нужда от тази нова визия, от новите приоритети и е добре промяната в да дойде с евроизборите, за да се даде тласък на индустриализацията, на новите технологии, на заетостта и социалните програми, заключи Стойнев.

ГЕРБ и БСП не се договориха за РИК в София и ЦИК ще се намесва служебно

"На проведената консултация между представителите на участващите партии и коалиции, не се постигна съгласие за определяне състава на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика