След КСНС: Съгласие за повече пари за армията

2907
След КСНС: Съгласие за повече пари за армията
Снимка: ПЦ на Президента

Темпът на модернизацията на Българската армия не съответства на предизвикателствата. Това заяви президентът Румен Радев след заседанието на КСНС по темата за въоръжените сили.

Участниците в 5-часовото заседание се обединиха около идеята, че за модернизацията на Българската армия трябва да бъдат осигурени повече средства.

Радев свиква КСНС заради Русия и състоянието на армията

Президентът Румен Радев свиква КСНС заради заплахи за националната сигурност и състоянието на въоръжението сили. Заседанието ще бъде въ...

Радев изтъкна, че наред с ресурсната неосигуреност, често променящата се нормативна база също е проблем, възпрепятстващ модернизацията на армията.

"Членовете на Съвета се обединиха около позицията, че ескалацията на напрежението в Черноморския регион, нестихващите конфликти в Близкия Изток и Азия, международният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред съществени предизвикателства. Страните от региона заделят все по-голям ресурс за превъоръжаване. Процесът за придобиване на нови способности и поддържане на високотехнологични военни сили е все по-отчетлив”, заяви президентът.

"Темпът на модернизация на Българската армия не съответства на съвременните предизвикателства. Проектите за модернизация на видовете Въоръжени сили не се развиват балансирано. Констатирано е забавяне в изпълнението на договора за придобиване на нов боен самолет, а процедурата по проекта за придобиване на бойна машина на пехотата е прекратена. В сключените договори са неглижирани част от първоначално заложените способности в Проектите за инвестиционни разходи, приети от 44-то Народно събрание", каза още държавният глава.

"Съществен дефицит от способности се поражда от некомплекта на личен състав на Въоръжените сили, който въпреки положените през годините усилия не е превъзмогнат. Освен ресурсната неосигуреност и забавените процеси на модернизация, съществена причина за некомплекта е често променящата се нормативна база. Членовете на Съвета се обединиха около мнението, че са необходими ефективни мерки за повишаване на интереса към военната професия и преустановяване на негативната тенденция за напускане на военнослужещите", подчерта Радев.

След заседанието участниците в КСНС излязоха с предложения към изпълнителната власт. Тя трябва да предложи ускоряване на процедурите по модернизация на въоръжените сили и поддържането на техниката, да разпореди приоритизирана и ресурно осигурена инвестиционна план-програма до 2032 година и да се преодолее изоставането в техническото обезпечаване и машини.

Бившият началник на отбраната: Авиацията и армията страдат от голям недоимък

Българската авиация и армията страдат от голям недоимък и това се отразява. Решението за въздушния ни суверенитет е инвестиране в нова ...

Министерският съвет да актуализира приетия през 2017-а година Национален план за 2 на сто от БВП за армията, за да се постигне това още през 2023 година.

Правителството да оцени възможността на създаване на целеви инвестиционен фонд за въоръжените сили е също предложение на участниците в КСНС. Те настояват също така изпълнителната власт да предприеме стъпки за приемане сато пълноправен член във Фонда на НАТО.

Изпълнителната власт трябва да предложи и промени в нормативната уредба, позволяващи ускоряване на модернизацията и поддръжката, предлагат още участниците в днешното заседание на КСНС.

"Аз не знам кого цитирате" - така лидерът на парламентарнага група на ГЕРБ Десислава Атанасова отговори на въпрос какво ще каже предвид думите на президента Румен Радев, че армията е системно недофинансирана в предишните дейности. Тя изтъкна сделката за F-16 като успех на управлението на Борисов, който преди това бил немислим. И заговори как летището "Граф Игнатиево" не е подготвено да посрещне F-16.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

И НСО се включи в хора: Отвърна на Кирил Петков за следящата го охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика