Военните спряха търга за 1,2 млрд. лева за бронирани машини, ще произвеждаме български

11116
Военните спряха търга за 1,2 млрд. лева за бронирани машини, ще произвеждаме български
Снимка: patria.fi

Търгът за закупуване на 150 нови бронирани бойни машини за Сухопътните войски е спрян. Това обявиха от Министерството на отбраната, цитирани от 24 часа. Официално причина е, че и двете допуснати от военните оферти на финландците от “Патриа” и американската “Дженерал Дайнамикс”, която кандидатстваше през своята компания в Швейцария, са надхвърляли предвидените за сделката 1,2 млрд. лв. без ДДС.

По неофициална информация цените са били завишени с близо 500 млн. лв. По-ниски обаче били невъзможни, без да бъдат сериозно орязани изискванията към бойните машини, обясниха от военното министерство. Това пък означава, че тогава в сделката трябваше да бъдат върнати част от предварително отстранените участници, като френската “Некстер”, турската “Отокар”, германската “Артек”.

До 3 години Patria може да произвежда бойни машини в България

Финландската Patria, която се очертава като един от фаворитите за доставчик на новите бойни машини на българската армия, може да започн...

Провалът на сделката беше предизвестен заради изключително високите изисквания, които заложиха военните в конкурса. Изискването беше както бойните, така и спомагателните машини да са със задвижване 8х8, да имат много висок клас бронировка и пр. Именно с тези технически изисквания Министерството на отбраната (МО) отстрани от търга голяма част от предварително изявилите интерес производители на бронирани бойни машини.

Милиардите за нова техника да минат през държавните военни заводи ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ, вместо да се прави открита процедура - това ще опитат военните. Това ще стане по подобие на сключените в края на 2020 г.. договори с ТЕРЕМ за ремонт на танковете Т-72 за 80 млн. лв. или пряката покупка на бронирани машини за командосите от частната “Самел-90”. Вицепремиерът Красимир Каракачанов е възложил на ТЕРЕМ да направи проучване дали може да намери партньори, с които да произведе новите бойни машини, като по-голяма част от работата да свършат българските заводи, обявиха от военното министерство. Държавните заводи ще поискат оферти от поне 4 производителя на платформи за бронирани машини и още толкова на куполи и въоръжение, пише още 24 часа. Дотук обаче не са обяснили на евентуалните си партньори как ще оценяват тези предложения.

Случилото се налива вода в мелницата на предположенията, че нещата всъщност не опират само да параметри на сделката. Още преди месец Actualno.com писа за подводни течения при тази сделка и големи интереси - припомнете си: Разгаря ли се голяма борба за много пари заради новите поръчки за модернизация на армията ни?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com