След натиск: Управляващите отложиха закона за градските инспектори

1238
След натиск: Управляващите отложиха закона за градските инспектори
Снимка: БГНЕС

След като парламентът събра кворум от втория път в петък и започна работа, депутатите изненадващо решиха да отпадне гласуването на промените в Закона за местното самоуправление, с които общините ще могат да създават звена за контрол по спазването на обществения ред.

Рамадан Аталай от ДПС коментира, че именно дневният ред и конкретно тази точка са причината за липсата на кворум. Вчерашният ден стана неработен за депутатите, след като БСП и ДПС бойкотираха заседанието и не се регистрираха в пленарната зала, а днес се събраха достатъчният брой законотворци чак от втория опит.

Омбудсманът иска промени при избора на местни обществени посредници

Омбудсманът Мая Манолова и Националното сдружение на местните обществени посредници в Република България организират обществена дискуси...

Според Аталай законопроектът за местното самоуправление е спорен и трябва да бъде разглеждан по-нататък във времето. От БСП пък искат законът да отпадне напълно. Червеният Красимир Янков настоя, че с него се изземат отново функции на МВР, което руши държавността.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов настоя, че с промените се цели да се засили контролът в общините и се изненада защо предизвикват такова недоволство. Все пак обаче се съгласи точката да отпадне от дневния ред.

"Да отпадне тази точка от дневния ред на пленарното заседание. Но този законопроект няма да създаде усещане за някакви машинации, които да намалят доверието в местната власт", отсече Цветанов.

Законопроектът, който разбуни духовете в парламента, има за цел да се изградят към общините звена за контрол като правна възможност по изпълнение на актове на общинския съвет и на кмета на общината, свързани с опазване на обществения ред, опазване на общинското имущество, организация на движението в населените места. Служителите ще подпомагат контролната и административно-наказателната дейност на общината.

Цветанов е избран за постоянен представител в УС на Европол

Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов е избран за постоянен пр...

Служителите ще могат да изискват документи за самоличност, да съставят протоколи за предупреждение, временно да задържат до явяване на полицейските органи, предвиждат промените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика