След среща с Радан Кънев и Петър Москов, Цацаров е съгласен ВСС да се раздели

11617
След среща с Радан Кънев и Петър Москов, Цацаров е съгласен ВСС да се раздели
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди позицията на Прокуратурата на Република България по отношение на Законопроекта за изменение и допълнение на конституцията, представена в Народното събрание при обсъжданията във временната парламентарна комисия. Това съобщиха от Главна прокуратура след среща между Цацаров, лидера на ДСБ Радан Кънев и здравния министър Петър Москов.

Изразена беше категорична подкрепа на предложенията за формиране на колегия на съдиите и колегия на прокурорите и следователите във Висшия съдебен съвет, за пряк избор на членовете на съвета от професионалната квота и за засилване на правомощията на Инспектората към ВСС. Предмет на обсъждане беше и реалната възможност за разглеждане и отчитане на становището на Реформаторите по законопроекта в хода на законодателния процес, до приемане на конституционните промени. Главният прокурор подчерта, че всяко забавяне може да се отрази негативно на реформата в съдебната власт. Позицията му бе споделена от Москов и Кънев.

ДПС няма да участва в гласуване на проекта за съдебна реформа

ДПС няма да участва в гласуването на проекта за съдебна реформа, ако се стигне до такова. Това каза Четин Казак, народен представител о...

На първо място се съгласихме за това, че разговорът за конституционните промени вече е изцяло на политическа плоскост. Това каза Радан Кънев след срещата с Цацаров, предаде БГНЕС.

"Професионалният разговор е проведен, прокуратурата е представила своето професионално виждане, което включва категорична подкрепа на идеите за разделяне на ВСС, на прекия избор на магистрати, както и на голяма част от другите предложени конституционни промени, както и бележките по част от промените. Оттук нататък прокуратурата не е участник в политическия разговор. Наша задача е да съберем 180 гласа в Народното събрание, прокуратурата нито помага, нито пречи за такава цел", каза Кънев. Той посочи, че на срещата са потвърдили, че политически намерения за промени в българската прокуратура няма. "Никой никого не маха и никой никого не слага. ВСС е този, който избира главен прокурор когато му изтече мандатът – това между другото е един доста далечен момент от днешна гледна точка", заяви Кънев и припомни, че РБ имат своите възгледи и за реформа и на прокуратурата, които са заложени в ЗСВ и те са съгласувани с българската прокуратура.

Според лидера на ДСБ има разминавания по други текстове – те имат чисто професионален характер. "Аз бих казал професионално-синдикален характер доколко съдиите и прокурорите не членуват в синдикати, но става дума за собствената им професионална съдба и ние поехме ангажимент за много сериозен диалог по тази част от проекта", заяви Кънев и определи разговора като "хубав, професионален наистина, за мен доста оптимистичен".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика