След срещата със Столтенберг Борисов реши да подчертае, че не сме маша на Русия

5643
След срещата със Столтенберг Борисов реши да подчертае, че не сме маша на Русия
Снимка: БГНЕС

България не е троянският кон на Русия в НАТО, ние сме най-дисциплинираните и лоялни членове на Алианса, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенбер.

Борисов уточни, че Столтенберг е тук по негова покана, направена преди месеци, преди да се знае, че у нас ще идва руският премиер Дмитрий Медведев. Медведев трябва да дойде в България на 4 март.

Освен това, Борисов заяви, че не е разговарял със Столтенберг "по енергийни проекти". Така министър-председателят отговори задочно и на президента Румен Радев, като става въпрос за "Турски поток" и преминаването му през българска територия. Борисов подчерта, че трябва да покажем, че сме достатъчно силни и НАТО е гаранция за това.

Генералният секретар на НАТО идва в България

По покана на министър-председателя Бойко Борисов тази вечер в София пристига генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщиха от...

Българският премиер реши и да се похвали "със скромността ни", защото ние не сме отчитали като разход за отбрана пенсиите на военнослужещите, а всички други в НАТО го правели.

Генералният секретар на НАТО призова Русия да спазва Договора за неразпространение на ракети с малък и среден обсег, като подчерта, че НАТО не иска нова Студена война, но предупреди, че светът трябва да се подготви "за свят с руски ракети".

"Когато почнат военни кораби и катери да минават по пристанищата, докато се печат туристите, ще си изгоним туристите. Затова се обединихме около идеята максимално да използваме силата в дипломацията да не влезнем в нова надпревара във въоръжението и тези чудовищни ракети (бел. ред. - Борисов изглежда визираше новите руски оръжия), за които години наред ще трябва да намерят противодействие ракетните ни войски и НАТО", обобщи Борисов.

Същевременно Столтенберг изсипа дежурните за такива събития похвали - как България е лоялен партньор в НАТО, как допринася за много дейности на Алианса, като наблегна на "стратегическата ни роля в Черно море", в мисията на КФОР в Косово, мисиите в Ирак и Афганистан. Изрично Столтенберг наблегна на ролята на България в процеса към присъединяване на Северна Македония към НАТО и посочи, че Договорът за приятелство и добросъседство на България със Северна Македония е довел до Договора от Преспа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика