Служебното правителство уволни 14 областни управители

3809
Служебното правителство уволни 14 областни управители
Снимка: БГНЕС

14 областни управители са отстранени от длъжност.

Правителството днес е взело решение от постовете си да бъдат освободени областните управители на Благоевград, Варна, Враца, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Силистра, София, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол и Велико Търново.

Причината за отстраняването им са предстоящите парламентарни избори, които трябва да бъдат проведени без нарушения.

Въпросните областни управители не са получили доверието на правителството, че ще могат да организират честни и прозрачни избори.

Министерският съвет назначи 14 нови областни управители, освобождавайки досегашните, съобщиха от правителствената информационна служба.

В Благоевград постът ще заеме Валери Сарандев. Завършил е Школата на МВР в Симеоново, магистър е по „Право“ от ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. Последната заемана от него длъжност е заместник кмет на община Гоце Делчев.

Начело на областната управа във Варна застава Тодор Йотов. Завършил е ВВМУ „Никола Вапцаров“, където е бил в последствие ръководител на офис „Международна дейност“. В периода 2008-2012 г. е бил военен аташе на България в Полша, Литва, Латвия и Естония.

Областен управител на Велико Търново става Николай Йоцов. Завършил е ВВАУ в Шумен, ВА в Киев, притежава магистърска степен по стопанско управление от НВУ „В. Левски”, където е бил и преподавател. В последните години е работил като експерт в ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”.

Момчил Младенов става областен управител на Враца. Завършил е Техническия университет в София. Бил е заместник кмет на община Враца в периода 2003-2007 г., в момента е управител на БКС в града.

Постът в област Кърджали ще бъде зает от Начо Ковачев. Бил е заместник областен управител на Кърджали от 2001 г. до 2009 г., завършил е ВВАУ в Шумен, както и ВА „Г. С. Раковски“ в София.

Областната управа в Кюстендил поема Йордан Татарски. Магистър е от Стопанската академия „Д. А. Ценов“. Има дългогодишен управленски опит в частния сектор, работил е и в МРРБ.

Новият областен управител на Ловеч е Пенка Николова. Магистър по регионално развитие и управление от СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е в Община Ловеч, а през 2015 г. е заемала поста заместник кмет по строителство, архитектура, градоустройство и екология.

Областната управа в Силистра оглавява Петко Добрев, който е заемал същия пост в периода 2001-2005 г. Има магистратура по история и география от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Бил е заместник кмет в общините Алфатар и Дулово.

София Торолова става областен управител на Софийска област. Тя е заемала поста заместник-областен управител от юли 2013 г. до декември 2014 г. В момента е административен директор в частно дружество. Завършила е магистратура по индустриален мениджмънт в МГУ „Св. Иван Рилски“ в София, магистър е и по автоматизация и информационно управляваща техника.

Областен управител на област София става Диана Тонова, която е била заместник-областен управител в периода юли 2013 – декември 2014 г. От декември 2015 г. е началник на отдел в столичния район „Витоша“. Магистър по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Областната управа в Търговище оглавява Валери Симеонов, който има дългогодишен стаж на различни позиции в администрацията на община Търговище. Той е икономист по промишлеността от ВИНС – Варна.

Минко Ангелов става областен управител на Хасково. В периода януари 2012 г. – март 2014 г. е заместник-кмет на община Хасково, преди това е бил и общински съветник. Завършва ВИХВП в Пловдив с магистратура по автоматизация на производството в хранително-вкусовата промишленост.

Областен управител на Шумен става Валентин Александров. Той е магистър по педагогика от Шуменския университет, специализирал е публична администрация в УНСС. Бил е директор на ОДМВР - Шумен.

Георги Чалъков е назначен за областен управител на Ямбол. Завършил е УНСС, от 2015 г. е заместник кмет на община „Тунджа”.

По-късно през деня се очаква да станат ясни още кадрови промени, които служебното правителство е направило, предаде OFFNews.

По-рано днес от правителствената пресслужба обявиха, че служебният кабинет не е обсъждал оставки във връзка с инцидента в тунел "Ечемишка". От там уточниха, че министър-председателят Огнян Герджиков ще излезе със становище по темата до края на деня.

Финансовият министър Кирил Ананиев обеща, че правителството ще осигури всички средства, необходими за организацията на вота. Колко точно ще ни струват предсрочните избори все още не е ясно, защото не е стартирала обществената поръчка за машините за гласуване.

Не допускаме отпуснатите 30 млн. лв. по план-сметката за провеждането на изборите да бъдат удвоени, допълни Ананиев, цитиран от Фокус.

„Не е определена конкретна сума и то съвсем правилно да не е определена, защото каквато и сума да се определи, тя ще окаже влияние и въздействие върху процедурата по обществената поръчка. Нека да си мине тази процедура, нека да се сключи конкретният договор и сме длъжни да осигурим средства. В самото постановление е записано преструктуриране на разходите и/или трансфери по централния бюджет“, заяви Ананиев. По думите му това е най-важната задача на правителството и няма как да не бъде осигурена.

Румен Петков: Предизборните обещания са абсурдни

"Ние сме за съжаление, за пореден път свидетели и потърпевши от едно грубо замеряне, чрез средствата за масова информация на едни обеща...

Попитан дали допуска да бъде удвоена сумата от 30 млн. лв., която бе одобрена на извънредното правителствено заседание за провеждането на предсрочните избори, Ананиев отговори: „Откровено казано не, защото вече имаме опит с частично експериментално гласуване и нямаме основание да нарасне тази сума, освен с логистиката на по-големия брой машини“.

Докато се попълват на ръка данните на гласоподавателите в чужбина, ще има опашки. Това коментира пред журналисти служебният министър на външните работи Ради Найденов.

„Организацията на изборите върви по план. Дали ще има опашки в чужбина, липсва ми кристалното кълбо, за да мога да кажа. Има моменти, в които се струпват повече хора. Докато се попълват на ръка данните на гласоподавателите в чужбина, ще има опашки. Това е един за мен много старомоден начин на регистрация. Не са много страните, които го упражняват в тази форма”, заяви Найденов.

По думите му процедурата би се улеснила чрез практиката на други държави като предварителни списъци с данните на хората, които искат да гласуват. Според него това може да бъде направено, но възниква въпросът за защитеност на информацията, която се разменя предварително. Найденов подчерта, че МВнР прави това, което е предвидено по закон - съобразява се с решенията на ЦИК.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика