Според Орешарски кабинетът е изпълнил ангажиментите, които е поел

14360
Според Орешарски кабинетът е изпълнил ангажиментите, които е поел
Снимка: БГНЕС

Оценявам високо работата на кабинета. Успяхме да свършим преобладаваща част, за да не кажа всичко, от ангажиментите, които бяхме поели в програмата, одобрена от парламента, отнесена разбира се към едногодишния период. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски пред "България он еър".

По думите на премиера той е оптимист, че ще изпратим 2014 с икономически растеж. „Наблюдаваме макроикономическите данни. До май месец всички те бяха възходящи. Сега очаквам с интерес данните за юни и за юли. Вероятно ще има някакви колебания, но не мисля, че ще са драматични, които да обърнат тенденциите“,добави премиерът. Според него икономическият ръст от около 1,5% за първото тримесечие е обнадеждаващ.

Предсрочния вот наесен ще струва най-малко 24 млн. лв.

Държавата ще направи двоен разход за избори тази година. Причината е извънредният парламентарен вот, който трябва да се проведе на 5 ок...

На въпрос за предизвикателствата пред България до края на годината премиерът изтъкна политическата ситуация. „Сега ще влезем в период на служебен кабинет, ново правителство, което ще влезе най- вероятно към края на тази година“, отбеляза министър-председателят. Според него това може да бъде свързано с известни колебания в приходната част в бюджета, както и с малко допълнителен натиск върху разходната част. „Така че има известни рискове пред изпълнението на бюджета, но мисля, че са управляеми или остават в границите на управляеми рискове“, допълни Пламен Орешарски.

Той за пореден път подчерта стабилността на банковата система. „Бяхме свидетели в миналите седмици на психологически натиск върху две от банките. Сега ситуацията е напълно овладяна, в резултат най- вече на добрата координация с БНБ. Благодарни сме и на много своевременната реакция на ЕК, която одобри нашия инструментариум за подкрепа на банките и го оповести публично. Самият факт, че ликвидният буфер, който мобилизира Министерството на финансите към настоящия момент не е изразходван и аз не очаквам да бъде изразходван, показва, че бяхме свидетели на един своеобразен стрес тест – такъв, какъвто методологично го правеха всички европейски банки през отминалите няколко години", коментира Орешарски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика