Според Папазов се очаква напрежението на българо-турската граница

20162
Според Папазов се очаква напрежението на българо-турската граница
Снимка: БГНЕС

Предоставили сме 10 хиляди транзитни разрешения повече на турската страна, но все пак трябва да има реципрочност. Това каза Данаил Папазов – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, по повод проблема с разрешителните за автомобилни превози, предаде репортер на Агенция „Фокус. „Запознали сме турския посланик със ситуацията.

Границата не е затворена, има напрежение заради писмото, което получихме, с което се спират разрешителните за България. Надявам се да не се стигне до затваряне на границата. Предполагам, че в близките дни ситуацията ще бъде предадена на компетентните органи в Турция. С разговорите, водени между двете страни, както и с претенциите на двете страни, са запознати превозвачите”, каза още Данаил Папазов.

Не осем, а петнадесет години затвор за кражба на жп релси иска Папазов

Не осем, а петнадесет години затвор за кражба на елементи от железопътни релси поиска министърът на транспорта Данаил Папазов. Това ста...

„Искаме да защитим българския бизнес. Не искаме да затрудняваме турските превозвачи с тяхната дейност на нашата територия. Очакваме срещата в близките дни, предполагам, че ще е през другата седмица. Имаме компромисен вариант, удовлетворителен и за двете страни, но трябва да има диалог. Трябва и от двете страни експертите да седнат и да разговарят. Има напрежение на границата, засега нищо не се е случило, но очакваме да се случи”, допълни министърът на транспорта.

Вчера турската страна обяви за невалидни всички еднократни разрешителни за автомобилен превоз между двете страни. Това решение е взето едностранно от турската страна. Като причина за предприемане на тези действия, Турция изтъква, че България е трябвало да предостави 125 000 транзитни разрешителни за тази година. За 2014 г. квотите не са договорени, въпреки многократните искания от страна на България да се проведе двустранна среща, на която да бъдат уточнени. През миналата година такава не се състоя, а до момента от страна Турция дата за среща не е насрочена. Като мотив за отказа Турция посочва, че българската страна би следвало да й предостави броя разрешителни определен през 2012 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика