Сравнение: Как Радев смени бившия шеф на ДАНС и защо сега не иска?

4687
Сравнение: Как Радев смени бившия шеф на ДАНС и защо сега не иска?
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев намекна, че няма да освободи председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев, след като отстраняването му бе поискано от премиера Николай Денков. Министър-председателят вече изпрати мотивите, но държавният глава твърди, че реалните аргументи на кабинета били ясни - "овладяване на службите".

Срещу Денков заваляха и критики от кръга на "Дондуков 2", че мотивите, с които иска отстраняване на Тончев, не са основателни. Как обаче беше освободен предходният председател на ДАНС Димитър Георгиев през май 2021 г. по искане на тогавашния служебен премиер Стефан Янев в назначеното от Радев служебно правителство? С един-единствен мотив, сочи официалният документ.

Димитър Георгиев отстранен с един мотив

Аргументите на Янев тогава, които той праща на Румен Радев, са свързани изцяло с подадената от Димитър Георгиев молба за отпуск в периода от 7 май 2021 г. до 6 септември 2021 г. (123 дни). Според тогавашния премиер това е „демонстрация на нежелание от страна на г-н Георгиев да изпълнява своите служебни задължения и функции на ръководител на ключова структура от системата за защита на националната сигурност в контекста на перспективата да работи със служебно правителство“.

Още: Камелия Нейкова: ЦИК не участва в заговор срещу машините, нямаше как да пренебрегнем предупреждението на ДАНС

Янев добавя, че тогавашният шеф на ДАНС действа „пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет“. „Със своето поведение и действия Димитър Георгиев накърнява престижа на ДАНС, призвана да изпълнява политиката по защита на националната сигурност", посочва служебният министър-председател и предлага назначаването на Пламен Тончев.

Президентът утвърди на 26 май смяната на председателя на ДАНС и назначи настоящия ръководител.

Днес, 8 ноември 2023 г., Николай Денков цитира именно този единствен мотив, с който Георгиев е сменен, като позиция срещу отказа на Радев досега да отстрани Пламен Тончев. Той заяви, че президентът превишава правомощията си и че се пречи на нормалната работа на кабинета.

Снимка: Димитър Георгиев, БГНЕС

Още: Премиерът: Ако скоро стане нещо с националната сигурност, Радев ще е отговорен (ВИДЕО)

Мотивите на Денков за отстраняване на Пламен Тончев

Аргументите на правителството за смяна на шефа на ДАНС кореспондират „с необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност в условия на специфична динамика на вътрешнополитическия процес“, пише в официалния документ с мотивите, качен на страницата на Министерски съвет. Същото изречение присъства и в доклада на Янев за освобождаването на Димитър Георгиев.

Денков посочва, че Тончев е допуснал в свое отсъствие определеният за зам.-председател Деньо Денев „да извърши действия непосредствено преди провеждането на местните избори през октомври 2023 г., съдържащи неправилни квалификации и внушения на основа на непотвърдена информация, които създадоха несигурност и недоверие в изборния процес, свързан с възможността за машинно гласуване“. Става въпрос за доклада на ДАНС за „компрометирането на машинния вот“ преди първия тур на местните избори.

Още: Денков за скандала с машините: Чакам предложение от шефа на ДАНС за смяна на зам.-председателя

Според МС тук става дума за „превишаване на правомощия“, а също и „неспазване на законовите изисквания за защита на класифицираната информация“. Това има за цел „противопоставяне на обществени слоеве и дестабилизация на обществения ред, непосредствено преди изборите, което от своя страна, е сериозен риск за нормалното протичане на изборния процес“.

Председателят на ДАНС не е депозирал в Министерски съвет предложение за предсрочно освобождаване на заместника си, за действията на когото той носи отговорност, пише още в мотивите. Така и Тончев, и Денев „уронват престижа и създават предпоставки за недоверие в дейността на агенцията“.

Още: Шефът на ДАНС не е възлагал подготовката на спорния доклад за машините (ВИДЕО)

Отделно се посочва, че ДАНС трябва да е обективна, безпристрастна и да работи с политически неутралитет. "Поведението на г-н Тончев не е изолиран акт, а представлява системно нарушение на тези принципи“, смятат от кабинета и изброяват примери – негови целенасочени коментари в пленарна зала на парламента на 30 май 2023 г. с внушения за неправомерни действия и целящи злепоставяне на бивши министри и политически лица, както и изпратената на 23 септември 2023 г. позиция до медиите, съдържаща оценки спрямо политическата система и определени личности в нея.

Това според МС дава основания да се смята, че Пламен Тончев действа политически пристрастно и демонстрира нежелание да изпълнява служебните си задължения на ръководител на водеща структура от системата за национална сигурност при действащо редовно избрано правителство. Той „създава недоверие“ в институцията, твърдят от кабинета.

Още: "Безотговорно и опасно": ДАНС с остър тон към Кирил Петков и обвинения в некомпетентност

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мъка: Три пъти депутатите не събраха кворум за второ извънредно заседание

Американски топ-разузнавач дойде в София

Ударници в парламента: Свикаха второ извънредно заседание, но не събраха кворум

Атанасов: Главчев ще възложи ли на ДАНС да провери кой е подслушвал централата ни (ВИДЕО)

ПП-ДБ ще искат извънредно заседание за цената на тока (ВИДЕО)

Вътрешният министър посочи за колко пари се купуват гласове за изборите на 9 юни

Денков за записите: Компроматите прикриват нежеланието да се разследват Нотаруиса и "Осемте джуджета"

Христо Иванов разказа как Пеевски се молил на четири крака заради "Магнитски" (ВИДЕО)

Ваня Григорова: Последният парламент нямаше нито един социален приоритет

Росен Желязков: ГЕРБ поема нелекия ангажимент отново да изведе страната от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика