Средно 3-4 дни чакат камиони на ГКПП „Капитан Андреево“, алармират от АБВ

1071
Средно 3-4 дни чакат камиони на ГКПП „Капитан Андреево“, алармират от АБВ
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Средно 3-4 дни стои едно превозно средство на ГКПП „Капитан Андреево“ и има транспортни фирми, които доказват с документи, че има превозни средства, които чакат на пункта, които чакат повече от 6 дни. Това заяви заместник-председателят на ПП АБВ Владимир Маринов на пресконференция пред журналисти.

Той съобщи, че от АБВ са алармирали още в началото, защото БАБХ няма никаква готовност да извършва тази дейност в целия ѝ обем. Лабораторията, която функционирала на контролния пункт, дори и частна е била и е била акредитирана, припомни Маринов. Държавата, изземвайки функциите ѝ трябваше да има готовност да закупи техника, за да направи лабораторията на място, а не да праща пробите в София, добави Маринов.

Владимир Маринов: 48-то Народно събрание трябва да заработи с летящ старт

48-то Народно събрание трябва да стартира работата си с летящ старт, заяви зам.-председателят на АБВ Владимир Маринов и представи предл...

Той посочи, че има един съществено важен въпрос - когато има акредитирани лаборатории, без значение държавни или частни, как се контролират пробите им – от референтни лаборатории, които по правило са държавни, за да се гарантира сигурността на продоволствието. „Ние какво направихме – референтната лаборатория в София правеше пробите на влизащите в ЕС хранителни стоки. В рамките на БАБХ и контролът, и извършването на дейността се извършва от едни и същи хора", посочи Маринов и съобщи, че е излязъл смразяващ доклад с над 100 забележки. "Редовното правителство успя да го прикрие, директорът на БАБХ Христо Даскалов успя да го скрие, но служебният кабинет даде светлина от това, което е получено и това, което са казали от европейските партньорски служби. Провалът там е налице", каза Маринов.

При формирането на 48-ото Народно събрание и при разговорите за съставяне на мнозинство, едни и същи хора говорят за съдебни реформи, коментира Маринов ги призова да се обърнат към служебното правителство, което не изпълнява съдебно решение. "Докато се замерват кой е по за съдебна реформа, резултатите на граничния пункт са такива, каквито са и писмата и нотите от турска страна няма да спрат, защото транспортът в Турция има фундаментално значение", посочи той.

„Има слухове, че „Продължаваме промяната“ настояват да поискат земеделската комисия в Народното събрание. Призовавам останалите политически сили да не допускат това“, заяви още Маринов.

Той обясни, че това е тема, която е актуална повече от година за АБВ. На 8 септември АБВ изпратили писмо по Закона за достъп до обществена информация до тогавашния директор на БАБХ проф. Христо Даскалов да бъде предоставена информация и данни за приходите и разходите на реализирани от агенцията от 20 май до 30 август при извършване на фитосанитарен и ветеринарен контрол на ГКПП „Капитан Андреево“

Владимир Маринов: Държавата да помогне на общините сега, после ще бъде късно

За повече пари за общините в актуализацията на бюджета настоя депутатът от АБВ в групата на БСП за България Владимир Маринов, визирайки...

На 25 октомври от новото ръководство на агенцията АБВ получили отговор и получавайки го, разбрали защо не са им отговаряли дотогава. "От предоставената ни справка, която за съжаление отсъства приходната част, но за сметка на това ни е дадена разходната виждаме, че разходите на агенцията за безопасност на храните за периода са увеличени в размер на 2 309 310 лв.", обясни Маринов.

На фона на всичко това на 6 октомври има поредно писмо от търговски съветник към турското посолство, което ясно и точно описва драмата на ГКПП „Капитан Андреево“, която се е стоварила върху турските власти, съобщи още Маринов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика