Станишев: Правителството няма да зависи от евроизборите

18120
Станишев: Правителството няма да зависи от евроизборите
Снимка: БГНЕС

Няма пряка връзка между евроизборите и стабилността на парламента и правителството, каза лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на Национална среща Открито управление.

"17 евродепутати е общият брой на българските представители, които ще изпратим в Европейския парламент. Казвам го, за да има малко мярка в претенциите. Никой не пада под двама евродепутати, даже има заявки и за по 3 – 4. България няма 30 евродепутати, понякога се притеснявам дали ще остане място за поне един от БСП, като им гледам заявките. БСП се стреми да спечели доверието, така че да бъде първа политическа сила.

Томислав Дончев: Новият председател на Европейската комисия ще бъде десен

Томислав Дончев, водач на листата на ГЕРБ за евроизборите, заяви в предаването „Денят започва" на БНТ, че е получил поканата ня...

Изборите са натоварени с допълнителни национални очаквания. Ако двете партии, които подкрепят кабинета, получат убедителен стабилен резултат, кабинетът ще има по-голяма сила и доверие за реформи. Ако нашият резултат не е убедителен, силите на реванша ще надигнат гребен. Г-н Борисов по този начин крепи своята ПГ в продължение на месеци – казва им – чакайте, след две седмици пада кабинетът. Сега поредният рубеж са евроизборите. Има два основни политически субекта - БСП и ГЕРБ. Не мога да разбера как лидерът на най-голямата парламентарна група казва, че няма арбитър за един дебат. Арбитър има, това са българските граждани. Нека лидерите на най-големите политически сили да зададат тона", каза Сергей Станишев.

"На среща с кметове на левицата, в присъствието на премиера, казах, че едно от важните постижения е усещането за свобода в страната. Няма страх, всеки може да изразява мнения и позиции, да протестира, бизнесът не се страхува от държавата. Бях коригиран от г-н Орешарски, който казва – страх има. Много хора си задават въпроса – ами ако те се върнат. Тези избори ще бъдат и за необратимостта на процеса на освобождаване от един тоталитарен модел и режим", каза Сергей Станишев.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви още: "Да, имаме различия с ДПС. Много повече е това, което ни обединява, най-вече отговорността пред българската държава, българските граждани. Критикувах моята ПГ която подкрепи мораториума върху продажбата на земя на чужденци. Действаше се емоционално", каза Станишев. На втора стъпка, може да се намери разумно решение, допълни той.

Изказването на Станишев е в противовес с мнението на Лютви Местан, изразено в края на миналия месец, че "ако се стигне до ситуация, в която ГЕРБ и реформаторите имат повече гласове БСП и ДПС, те ще се съгласят, че има промяна на обществените настроения". Но ако това не се случи, ще попитам и тях, как, без да представят преобладаващи настроения в обществото, на какво основание, ще искат предсрочни избори и къде отива идеята за мандатността, заяви Местан.

Меркел наруши протокола, за да подкрепи ГЕРБ за евроизборите

Германският канцлер Ангела Меркел наруши протокола на конгреса на Европейската Народна партия в Дъблин и слезе от подиума, за да отиде ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика