Стефан Янев: Аз съм против военната помощ за Украйна, защото тя удължава агонията и страданията на хората

11202
Стефан Янев: Аз съм против военната помощ за Украйна, защото тя удължава агонията и страданията на хората
Снимка: БГНЕС

Бившият служебен премиер Стефан Янев заяви, че е против оказването на военна помощ на Украйна. „Моето лично мнение е, че аз съм против, защото помагането с военна помощ удължава войната, удължава, ако щете, агонията и страданията на хората“, каза той в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

На въпрос на водещата Цветанка Ризова не означава ли това, че без военна помощ Украйна остава на милостта на Русия, която няма да има проблем да я завладее цялата, Янев отговори: „Този контрааргумент е сериозен, но нека да гледаме и реалностите. Може би ще кажа нещо, което не е широко известно, тъй като достатъчно пропаганда има и от едната, и от другата страна на участниците във войната какво се случва на терен, но има вече от редица източници, да кажем една статистика, че военната помощ, която тепърва отива в Украйна, нейната продължителност, нейният живот е в порядъка от 24 до 36 часа. Независимо дали е боеприпаси, независимо дали е въоръжение, то бива унищожавано още по пътя от Русия на украинска територия“.

Стефан Янев: Коалицията се управлява през мобилните телефони

Управляващата коалиция се управлява през мобилните телефони. Това каза пред БНР служебният премиер в периода май-декември 2021 г. Стефа...

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

„Въпросът е изключително емоционален Украйна би ли била обречена. Украйна знае какво прави и предполагам, че взимат рационални решения. От гледна точка на това, което имаме и като пропаганда от двете страни, и като представа, като картина какво се случва, е трудно да преценим дали Украйна не би била агресор в един друг вариант на развитие на нещата, каквито не се случиха, разбира се“, каза още Стефан Янев, визирайки евентуално нападение от украинска страна над Луганск и Донецк.

„Кръвопролитието можеше да започне по друг начин и страданията на хората щяха да бъдат същите. Не е въпросът да обръщаме историята и да казваме ако това се беше случило така, какво би било, но по отношение на конкретния казус – достатъчно военна помощ има отвсякъде и в този смисъл още военна помощ, включително и от България, според мен би било грешка“, допълни той.

Относно информацията, че България и сега дава въоръжение на Украйна през посредници той заяви, че това е възможно, но уточни, че няма информация и няма как да промени това назад във времето.

Припомняме, че Стефан Янев бе министър на отбраната в правителството на Кирил Петков. Той обаче бе отстранен дни след началото на войната в Украйна. Формален повод за това стана фактът, че самият министър не окачестви действията на Русия като война, използвайки терминологията, наложена от Путин. Руският президент отказва да признае, че се води война, като я нарича специална операция. Впоследствие редица новинарски агенции, вестници и сайтове в Русия бяха глобени заради ползването на термина "война", като някои от тях дори спряха работа заради наложената им цензура. 

Стефан Янев: Арестът на Борисов отклонява вниманието от наболели въпроси

Демонстрация на държавата, че трябва да се спазва редът, че законът е над всички. Но защо сега и защо по този начин? Явно по този начин...

Още: "Нека не прекаляваме с думата "война" е новият вариант на "Всеки сам си прецЕня"

„Надяваме се скоро да обявя формирането на нова партия. На финалния етап сме така да се каже. Разбира се, има изисквания на закона за политическите партии, които ние трябва да се съобразим с тях. Имаме готовност. Надявам се в близките седмици това да стане“, заяви Стефан Янев по повод неговия бъдещ политически проект. Що се отнася до позиционирането на новата формация в политическия спектър, Янев каза, че „чистата идеологическа схема ляво дясно не е толкова интересна, хората вече достатъчно се объркаха в тези идеологеми“.

„Мисля, че е по-важно да кажем, че съмишлениците на това ядро, в което сме се събрали към момента съмишленици, и хората, които ще се влеят в проекта са поскоро хора, които милеят за България, хора, които мислят за България“, каза Янев.

Още: Мая Манолова: Имаме общи виждания с ген. Стефан Янев за бъдещето на страната

Бившият министър на отбраната разкри, че е против връщането на хартиената бюлетина, защото "машинното гласуване с всичките недостатъци, които се споменават към момента, все пак е една крачка напред от гледна точка на нашето битие и нашата практика, които сме чували през годините, за изкривяване на вота". Изпращането на военна помощ за Украйна ще удължи агонията на хората там, смята бившият министър на отбраната. „Моето мнение по темата съм казал и преди – да, ние трябва да помогнем на една страна, която е нападната, по начина, по който го правим досега - хуманитарна помощ по отношение към бежанците, които са пострадалите, които изнасят тежестта на човешките страдания“, каза Янев.

Стефан Янев: Не е сериозно да искаш оставката на министър за една дума

"Не е сериозно да искаш оставката на министър за една дума". Това заяви бившият ръководител на министерството на отбраната Стефан Янев ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика