Стефан Янев: Заварихме хаос в държавата и тежко наследство

12332
Стефан Янев: Заварихме хаос в държавата и тежко наследство
Снимка: БГНЕС

„Заварих хаос. Заварихме хаос в държавната администрация, в начина на функционирането ѝ, в начина ѝ на подготовка и взимане на решения, което според мен не отговаря на модела на взимане на решения и прозрачно управление“. Това каза служебният премиер Стефан Янев в интервю за предаването „Панорама“ по БНТ.

Това, което заварихме, е едно тежко наследство и ще ни бъде необходимо време, за да бъде подредена държавата и нейният държавния апарат, посочи служебният премиер. Това е една непосилна задача за служебен кабинет, но ние ще направим възможното да направим началото на този ред и ако бъдещият парламентарно подкрепен кабинет припознае тази задача, надявам се тя да бъде доведено до край, настоя Янев.  

По думите на Стефан Янев, обективността идва от начина на взимане на решения и начина на функциониране на държавата и демокрацията. Дали сме страна или не, критики ще има вероятно срещу нас. Аз съм заявил в самото начало - ние ще работим на базата на откритост и прозрачност в интерес и пред очите на хората, отбеляза служебният премиер.

Стефан Янев и Бойко Рашков се срещнаха с ЦИК за предстоящия вот

Министър-председателят Стефан Янев, вицепремиерът Бойко Рашков, както и представители на министерствата, отговорни за спокойното и безп...

По отношение подслушвани ли са полици по телефона от опозицията преди изборите, Янев заяви, че по всички твърдени, които били изнесени в медиите – отговорът е да. В момента се извършват проверки и когато се запознаем с конкретния резултат, ще имаме и конкретно говорене, добави той. Проблемът с подслушванията е много сериозен и е част от проблема за насаждане на контрол и страх, уточни служебният премиер. „Нека да се огледаме около себе си и да преценим колко е популярна фразата: "Това не е за телефона". Използваме я в ежедневието си, но въпросът е трябва ли да я използваме в ежедневието си", запита Стефан Янев.

Категоричните факти могат да бъдат потвърдени пред съда, но той има информация и чува това, което се изнася в медиите. Янев се надява да не се превръща в страна в един съдебен спор и ще се въздържи от информация, която има.

За шефовете на ДАНС и разузнаването, Янев уточни, че тези, хора се дискредитирали с неплатения отпуск, който взели. По този начин до голяма степен е нарушен изискването в техните закони, където става въпрос, че нарушения от рода на уронване престижа на службата води до наказание. Въпросът, мисля че е ясен, категоричен бе служебният премиер.

Стефан Янев посочи, че въпросът с уволнение не стои, но ще се търси вариант за тяхното отстраняване, ново ръководство и службите да работят в интерес на хората и държавата, а не на чужди политически интереси. В момента тече проверка и нека видим резултатите, ако се стигне до съдебна фаза – тогава да се коментира, уточни служебният премиер.

В служебното правителство не се говори за ревизия. Не може да има ревизия в рамките на 2 месеца, а с основна задача подготовка на изборите, поясни служебният премиер. Приоритетът на служебното правителство е функционирането на държавата, възстановяването от пандемията, помощ за българския бизнес, така че икономиката да се развива, заздравяване на основните социална система, обясни Стефан Янев.

Премиерът назначи двама нови заместник-министри

Двама нови заместник-министри са назначени със заповед на премиера Стефан Янев, съобщи правителствената пресслужба. Румен Александров ...

По думите му, винаги има рискове, но трябва да бъде променен начинът, методът и стратегията по управление на пандемията. Справянето с пандемията до момента е било на някаква пиар стратегия или информационно водене на необосновани хаотични решения, има постижения, но в много ограничени рамки, критикува Стефан Янев.

Служебното правителство работи по изграждане на нова стратегия, която да управлява пандемията в търсенето на точен баланс, здравните мерки да бъдат адекватни, да продължи ваксинационния план и да се положат усилия за подпомагането на бизнеса с акцент малките и средните предприятия. В това отношение служебното правителство подготвя една нова икономическа стратегия, с която обществото ще бъде запознато, уточни служебният премиер.

Няма да има радикални промени в ръководствата на болниците. Те имат едно много адекватно отношение към пандемията и предложенията, които предлагат според мен са адекватни, подчерта Стефан Янев.

Той не приема обвинения, че служебното правителство е виновно с нещо, тъй като съществува въз основа на Конституцията. Внушенията, че служебното правителство е с много ограничени правомощия не са верни, даде да се разбере Стефан Янев.

Тези критерии, които представил Янев пред хората, налагало пред неговите колеги да ги прилагат при търсенето на кадрови решения – професионализъм, почтеност и добросъвестност. Стефан Янев заяви, че не познава Васил Божков и още по-малко съществуване на канал, списък или някаква връзка. Нашите ценностни различия са толкова ясни, че не е нужно да търсим пресечна точка, увери Янев.

Назначиха 13 нови заместник-министри в 7 министерства

Тринадесет нови заместник-министри са назначени със заповед на министър-председателя Стефан Янев. Те ще работят в общо седем министерст...

Като пример, че няма връзка с Божков, Стефан Янев обясни, че кандидатурата на Румен Спецов за шеф на НАП е на финансовия министър.

Във връзка с публичното коментиране на журналисти от Бойко Рашков, Стефан Янев заяви, че политиците не бива да поставят оценка на журналистите, тъй като се дава от зрителите и българското общество. И в личен план, и в длъжностите, които съм заемал винаги съм се стремял да не обръщам внимание на хвалбите и подмазванията, оцени себе си Стефан Янев. 

Служебният премиер обаче обича да бъде критикуван, защото има градивен момент и елемент на корекция в курса на поведения. Критиката е добре дошла, стига да не е ниво на жълта преса, подчерта Стефан Янев.

Служебното правителство не работи за президента Румен Радев. Той се надява служебното правителство да няма успехи, които да попречат по някакъв начин на държавния глава. „Ще ни познаете по делата, нашият период на действие е организацията на изборите. Смесването на предсрочните парламентарни избори с президентските избори не е логично“, коментира Стефан Янев.

Той посочи, че хората в последните 30 години се нагледало на достатъчно кръв, пот и сълзи, като резултатите били видими. „Ако отидем на война и аз съм съгласен да отида на война за българската държавност, хората да живеят по-добре и нашите деца да се гордеят с миналото и настоящето – ако това наричаме война, аз съм готов да водя война. Във всяка война има врагове, но ако не се борим, значи сме се предали и войната е загубена“, категоричен бе Янев.

Първо заседание на новия кабинет, ваксинацията и социалните мерки са акцент

Ваксинациите и социалните мерки за подкрепа в кризата ще са първите теми, с които се заема служебният кабинет. Това каза премиерът Стеф...

Той призова в политиката да няма война. Политиката е онова част от общественото съзнание, което трябва да формира начина на поведение на политиците какво правят за хората. Политиката е отговорност, даване на хоризонт и бъдеще на хората, на техния бизнес, живот, каза още Стефан Янев.

Стефан Янев не мисли за себе си, но се надява да бъде успешен.

Прочетете още по темата: Стефан Янев с първи думи: Не съм човек, който дава празни обещания

Служебното правителство на Радев: Какво се очаква от него

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com