Стратегия: Българите със сигнали за измами с евросредства ще са защитени свидетели

3965
Стратегия: Българите със сигнали за измами с евросредства ще са защитени свидетели
Снимка: iStock

Българите да бъдат привлечени в битката срещу измамите със средства от Европейския съюз и да бъдат защитавани за информацията, която дават на институциите. Това предвижда Националната стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз в 2021-2027г. Документът е изготвен от дирекция в МВР, която работи по защита на финансовите интереси на ЕК, пише в. "24 часа".

Европейската комисия ни критикува за липсата на достатъчно разследвания и осъдителни присъди за злоупотреба с евросредства. 

Euractiv: Измамите с еврофондове в България са сравними с най-големите пазари за организирана престъпност

Измамите с еврофондове в България са сравними с най-големите пазари за организирана престъпност като трафик на хора, наркотрафик и неза...

Данните от докладите на МВР и прокуратурата показват, че в последните 10 години най-много дела за измами с европари е имало през 2010 г. - 339, по които са осъдени 225 и са оправдани 11 души. В следващите години намаляват постепенно. През 2018 г. например подсъдимите са били едва 36-ма, от които 29 осъдени ( повечето условно) и 6-ма оправдани. През 2019 г. от всички 59 дадени на съд 23-ма са осъдени, един е оправдан, а останалите още са висящи.

Основните видове нарушения през последните 5 години: От 2014 до 2019 г. 66% от всички нередности с пари от Европейския съюз са свързани с нарушения по процедурите за възлагане на обществени поръчки. При 20% от всички не са изпълнени договорите, само при 5% са установени недопустими и неоправдани разходи, а при  4% са подавани неверни сведения при кандидатстването по проекти, финансирани с пари от ЕС. 1,4% от всички нередности за изминалите 5 г. са опити за документна измама и 0,7% - опити за двойно финансиране.

В стратегията е предвидено да се работи за по-бързо разследване по случаите на измами и нарушения чрез по-добра координация между МВР и ДАНС.

Според стратегическия документ е необходимо първо да се повиши доверието сред хората, които сигнализират. Това ще се случи с обявяване на мерките, които се предприемат по тяхната информация. Затова институциите, към които хората сигнализират, трябва да поддържат секция на интернет сайтовете си с информация за всеки сигнал, както и за работата, свършена по него. И сега там, където се разпределят пари от ЕС, има горещи телефони и електронни адреси за подаване на информация от граждани, но няма отчетност.

Коронавирусът увеличи онлайн измамите

Броят на измамните уебсайтове по темата за COVID-19 и ваксините срещу него се е удвоил през месеците юни-юли, показва проучване на межд...

Ще има мащабна информационна кампания, за да знаят гражданите какво означават нередност, съмнение за измама и конфликт на интереси и така по-точно да формулират сигналите си.

“Подаването на сигнали за нередности и измами с европейски средства е действие, което много граждани не биха направили заради страх от отмъщение или уволнение, а те имат ключова роля за разкриването и предотвратяването на нарушения”, пише в стратегията.

Предвижда се гражданите, които дават ценна информация, да бъдат защитавани, како свидетелите срещу организираната престъпност. Механизмът е създаден с директива на Европейския съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика