Съдът острани кмета и главния счетоводител на Созопол

4113
Съдът острани кмета и главния счетоводител на Созопол
Снимка: Община Созопол

Специализираният съд отстрани от длъжност Панайот Рейзи и главния счетоводител на общината Златка Мусева. Делото е по искане на специализираната прокуратура, а мотивите са в 66 страници, предава БНР.

Заседанието започна с искане на защитата за прекратяване на делото. Според адвоката на Рейзи и Мусева спецсъдът не е компетентен да го гледа, защото разследването се води от Софийската градска прокуратура и докато не се стигне до внасяне на обвинителен акт, то ще е от компетентността на Софийския градски съд.

Прокуратурата не се съгласи, съдът също и делото започна по същество, като адвокатът на двамата се опита да обезсмисли отстраняването им, като представи молби за отпуск, подписани днес от двамата, за дълъг период от време - до юни.

Според прокуратурата Рейзи и Мусева в съучастие с още едно лице са източили близо 2 милиона лева от общинския бюджет - пари, предназначени за строително-монтажни работи, които отивали не при фирмата, извършила ремонта, а у частно лице.

След обвинението към кмета за присвояване община Созопол влезе и в "черния списък" на МФ

Министерството на финансите вкара община Созопол в черния си списък за наблюдение на общини в лошо финансово състояние . Това стана чет...

По делото трябва да бъдат разпитани много от подчинените на двамата и затова, според прокуратурата, ако те останат на позициите си, ще повлияят на техните показания. "При разпити на свидетели, същите под една или друга форма заявяват, че се страхуват", посочи прокурор Марияна Димитрова.

Въпреки обвиненията в петък Рейзи обяви, че ще се кандидатира за нов мандат като кмет на Созопол. Според него обвинението "не е предизборен отстрел" и ако се стигне до дело, ще докаже, че е невинен. Той остава с най-леката мярка за неотклонение - подписка, пише dnevnik.bg.

Рейзи и главният счетоводител на общината са обвинени заедно с техен съучастник, че са присвоили над 2 млн. лв. от общинския бюджет от 29 август 2014 г. до 27 март 2017 г. Разследват се 34 отделни договора за строително-монтажни дейности - ремонти на улици, детски градини, почистване на дерета и други. "Всичко по договорите е извършено. Няма как да попреча на разследването и няма причина да бъда отстранен от длъжност", каза градоначалникът пред журналисти.

Съдебното решение не е окончателно и може да бъде обжалвано на 16 април. След заседанието Панайот Рейзи беше лаконичен: "Имаме право на обжалване. Ще се видим на 16-и и тогава ще видим за какво става дума".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика