Съюзът на съдиите иска избор на изцяло нов ВСС

9387
Съюзът на съдиите иска избор на изцяло нов ВСС
Снимка: БГНЕС

Съставът на двете колегии на Висшия съдебен съвет – съдийската и прокурорската, трябва да бъде запълнен с избрани по новите правила представители на професионалната и парламентарната квоти, казва Съюзът на съдиите, цитиран от "Правен свят".

Според съдиите това се налага, защото няма легитимно основание сегашните членове на ВСС, избрани при действието на друга нормативна уредба, да продължат да членуват в колегиите. Отделно Съюзът на съдиите не очаква повечето от сегашните членове на ВСС да работят за осъществяване на съдебната реформа, защото доста от тях бяха против нея.

ВСС срещу Панов с помощта на контрапротестна организация

Случайно или не, но в началото на втората седмица на следващата година Висшият съдебен съвет (ВСС) ще гледа сигнал срещу председателя н...

"Ще работим заедно с всички съдии, независимо дали са наши членове, и ще търсим взаимодействие с прокурорите и следователите, за да настояваме след структурирането на новите две колегии на ВСС, съставът им да бъде попълнен с избрани по новите правила представители и на професионалните, и на парламентарните квоти", се казва в обръщението.

От организацията са категорични, че ще продължат с активните действия за отстояване на авторитета, доброто управление и независимостта на българските магистрати. Макар да са дълбоко скептични, че парламентарното мнозинство има воля за действителна съдебна реформа, професионалната организация ще настоява за бързо приемане на измененията в Закона за съдебната власт, които да осигурят приложението на конституционната промяна, като същевременно създадат механизми за прозрачно кадрово развитие на магистратите, съдийско самоуправление и реформиране на структурата на прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика