Татяна Дончева: ИТН върнаха парламента във времето на Караянчева и Цачева

12508
Татяна Дончева: ИТН върнаха парламента във времето на Караянчева и Цачева
Снимка: БГНЕС

С прокарването на промените в Закона за НСО със само 101 гласа „Има такъв народ“ се връщат към тълкуването на парламентарния правилник в стил „Цвета Караянчева, Цецка Цачева и останалите от ГЕРБ“. Това коментира в студиото на „Лице в лице“ по БТВ заместник-председателят на Народното събрание Татяна Дончева.

Тя атакува и председателя на НС Ива Митева, която в рамките на днешния ден промени на 180 градуса позицията си по казуса и, след като първоначално обяви вчерашното гласуване за невалидно, след това заяви, че законопроектът е приет на първо четене – въпреки спазвания до момента принцип да не се допуска приемане на текстове с по-малко от 121 гласа. Дончева подчерта, че проблем е бил и първоначалният призив на Митева за прегласуване днес. По думите ѝ или се прави контестация в момента, в който има условия за такава, или се появява риск от „преиграване“ на всяко спорно гласуване.

Татяна Дончева: Слави Трифонов и ИТН не са носители на никаква промяна

Слави Трифонов и неговата партия не искаха да има правителство. Неговите действия ясно говорят, че той не желае да състави кабинет. Тов...

Според нея е нормално главният прокурор да се пази от НСО, като тук не трябва да се гледа личността на Иван Гешев, а институцията, която оглавява. ИТН в законопроекта си обаче снемат охраната му. Вчерашните дебати не бяха водени от Митева, а от Росица Кирова от ГЕРБ. „Смятам за задължително председателят на НС, когато има тежки заседания, да поема ръководството и да го изкарва докрай. Не може да се изсулиш от пленарната зала и да оставиш най-неопитния зам.-председател да води заседанието“, категорична е Дончева.

Според Дончева ситуацията е сходна с тази след отказа на ИТН да вкарат в парламента правителство, когато тя нарече Ива Митева „болонка“ заради поведението ѝ като ръководител на Народното събрание. „Това не е никаква обида, щом вчера Тошко Йорданов я свали от председателската банка и я накара да обърне становището си когато едно решение е прието – такова унижение на ръководството на НС не съм виждала“, допълни депутатът от ИБНИ.

Тя коментира изключително скептично информациите за заплаха за убийството на Ива Митева от днес, като отбеляза, че подобно място в обществото изисква хладнокръвие. „Хората се делят на високи ветрове, брулени от ветровете и ниски храсти, препикавани от зайците“, каза тя.

С оглед очакването БСП да върнат мандата на 7 септември, Татяна Дончева определи като „разумно“ още 2 седмици за Народното събрание да бъдат работни, за да може да се напредне по съдебната реформа. Тя отбеляза, че днешното провалено заседание на правната комисия в НС носи знак в тази посока: „Отсъствието на знаковите депутати от БСП Явор Божанков и Крум Зарков показва, че БСП явно са против закриване на специализираните съдилища въпреки всички изказвания на Корнелия Нинова“. По отношение на изборите, според Дончева добър вариант е парламентарният вот да съвпадне с балотажа за президентския.

Дончева: Ива Митева се държи като болонка

Ива Митева се държи като болонка. Това заяви Татяна Дончева от „Изправи се БГ. Ние идваме!“, предаде репортер на БГНЕС. Пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика