X
 
 

Тлъстите държавни субсидии не стигат на големите партии да си покрият разходите

882 2
photo of Тлъстите държавни субсидии не стигат на големите партии да си покрият разходите
Снимка: БГНЕС
През 2015 година 28 партии в България са получили 35,758 млн. лева държавна субсидия, 21 партии отчитат приходи от членски внос в общ размер на 2,748 млн. лева, а 14 партии – 921 хил. лева от дарения. Точно от субсидията идват най-много пари за партиите ни и за дейността им, показва одит на Сметната палата.

Справката в одита показва, че например ГЕРБ има 12 319 548 лева държавна субсидия, а от членски внос – само 281 090 лева. Партията има разходи за 13,669 млн. лева, но не са одитирани "заплати, осигуровки и други финансови разходи".

Държавната субсидия на БСП за 2015 година е 4 765 944 лева. Червената партия е събрала 1 451 603 лева членски внос, има 254 775 лева от дарения и е реализирала 29 942 лева от стопанска дейност. Сметната палата не е проверявала приходи на БСП от лихви. Одитът обаче е показал, че социалистите не са отчели внос от 1730 лева, влязал в пловдивската им структура. Това било станало заради "техническа грешка". Парите от стопанска дейност пък идват по линия на вестник "Дума" - това са реализираните приходи от продажбата на вестника през 2015 година. Същевременно БСП е дарила 58 хил. лева на "Дума" и фондация "Славяни". Както и при приходите, и при разходите БСП е по-скромна от ГЕРБ – червените са похарчили 7,303 млн. лева.

ГЕРБ има готовност да предложи намаляване на партийните субсидии до 0 лв.

Имаме готовност за това. Ние сме казали 0 лева субсидия. Това заяви пред журналисти в парламента народният представител от ПП ГЕРБ пред...

ДПС може и да не е втора партия в България номинално, но по размер на държавната субсидия през 2015 година е пред БСП – 5 595 640 лева. От членски внос партията на Ахмед Доган е събрала само 508 506 лева. Движението има и приход от 10 212 лева от продажба на лек автомобил и възстановени средства за ремонт на общинско помещение. Разходите са в размер на 7,298 млн. лева. Сметната палата не е проверявала приходи от обезщетения от застраховки и от лихви.

Партията на Меглена Кунева – Движение "България на гражданите", има 1 020 152 лева държавна субсидия за 2015 година и 3241 лева от членски внос. Разходите са в размер на 998 хил. лева. Не са одитирани разходи за материали, гориво, консумативи, комунални услуги, транспорт и други разходи за външни услуги, както и разходи за възнаграждения и свързаните с тях осигурителни плащания на персонала.

Що се отнася до ДСБ, субсидията за партията на Радан Кънев е 1 311 628 лева. От членски внос ДСБ е събрала 12 485 лева, а от дарения – впечатляващите 116 021 лева, като няма нито едно дарение от физическо лице от над 10 000 лева. Припомняме, че по закон физическо лице не може за една година да дари над 10 000 лева на политическа партия. Разходите на ДСБ са в размер на 1,444 млн. лева. Сметната палата не е проверявала приход от 10 577 лева на ДСБ, който е дошъл от продажба на лека кола.

Коалицията зад Татяна Дончева иска стъпаловидно намаляване на субсидиите

Коалицията зад кандидатите в президентските избори Татяна Дончева и Минчо Спасов внесе днес в ЦИК документи за участие в информационно-...

НФСБ, водена от Валери Симеонов, има субсидия от 1 831 012 лева през 2015 година и 17 043 лева от членски внос. Разходите на националистите са в размер на 1 815 000 лева.

Партията на Георги Първанов АБВ, която само преди три дни си избра за лидер Константин Проданов, има 1 564 772 лева държавна субсидия. Физически лица са дарили 144 900, а от членски внос Първанов и компания са събрали само 76 лева. Разходите през 2015 година са 1,557 млн. лева. Както при БСП и ДПС, и при АБВ Сметната палата не е проверявала приходи от лихви.

БДЦ или това, което остана от коалицията между Николай Бареков и Христо Ковачки, е имала 536 832 лева държавна субсидия през следващото Народно събрание. От членски внос БДЦ е събрала 20 725 лева, а от дарения – 4 030 лева. Разходите са 805 хил. лева, като най-много пари са отишли за "рекламно-информационно" обслужване – 63 300 лева.

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    БДЖ фалира нема влакове,ще купим нови автомобили на парламента.ДА СЕ ПОВОЗЯТ калпазаните дундурковците милите управници на невидимата държава.Селендура да копае карофите и царевицата да не мърмори.Фандъкова постави термометри по автобусните спирки в София електрони табла.селата вода няма и пътища викайте ЕВРОПА.
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Aкo ще прави нещо за удобството и правата на гражданите-пешеходци, да ПРЕМАХНЕ абсолютно ненужните "УМНИ СВЕТОФАРИ" на фамилната фирма на Лукарски от всички централни кръстовища! А не чрез тях да се създават привилегии и удобства за МНОГОХИЛЯДНИТЕ ОБЩИНСКИТЕ и ДЪРЖАВНИ чиновнически ЛИМУЗИНИ за ЛИЧНО ПОЛЗВАНЕ! Вместо да се поощрява ползването на градски транспорт (включително безплатен ел виж още ›› ектрически градски транспорт), велосипеди и пешеходство в центъра, чиновническата МАФИЯ (ГЕРБ, БСП, РФ, ПФ, АБВ, ) умишлено ги затруднява, като поощрява навлизането на автомобили в центъра (вкл. и с повишаване цените на билетите за градския транспорт) с огромните негативи от това - замърсяване на въздуха и оклната среда в най-мръсния град на Европа от некачествените ЛукОйл-горива и крайно остарвлия автопарк, ежедневни задръствания, скандали за паркоместа, опасности за деца, старци, инвалиди, майки с детски колички, ....
    : 0 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Славея Сиракова се нахвърли на майките н...

Славея Сиракова, по-популярна като дъщерята на Илиана Раева и Наско Сираков, написа гневно обръщение към майките на деца с увреждания. ...

missing image
АФИС: Българите имат най-голямо доверие ...

Безспорно институциите, които се ползват с най-голямо доверие сред българските граждани са националният омбудсман и президентът на Репу...