X
 
 

Томислав Дончев за НАП: Който е виновен, ще си понесе отговорността

3555 0
Томислав Дончев за НАП: Който е виновен, ще си понесе отговорността
Снимка: БГНЕС
Томислав Дончев не вярва на твърденията, че хакерският пробив в Националната агенция по приходите е просто игра. „Тази атака е много тежък инцидент, по-тежко би било само ако някой би заличил или променил данните”, категоричен е вицепремиерът пред bTV.

Томислав Дончев заяви, че според него или някой иска да се направи на велик, или ако е организирано отвътре, някой има за цел да клати правителството, ако атаката е организирана отвън – да клати държавата.

Хакнатата база данни от НАП вече тече свободно в хакерски общности по цял свят

Базата данни на Националната агенция за приходите, която изтече в интернет, се споделя свободно в хакерски уебсайтове. Това твърди онла...

Киберсигурността е едно безкрайно състезание, посочи още Дончев и добави, че всяка седмица има кибератаки по институциите. По думите на вицепремиерът един от изводите след случая е, че организационни мерки трябва да бъдат взети. Трябва да харчим повече за киберсигурност, в момента харчим 5 милиона.

Според него трябва да се направи детайлен анализ на изтеклите данни и да се прецени потенциалът дали може да се злоупотребява с тях. Кой колкото е виновен, ще си понесе вината, закани се вицепремиерът. Тук държавата дължи отговори, посочи Дончев и настоя да се върне доверието на хората към подобен тип системи. 

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално