Томислав Дончев: Зеленият сертификат и мораториумът са опозиция, а не заяждане

5157
Томислав Дончев: Зеленият сертификат и мораториумът са опозиция, а не заяждане
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

За да е добро едно управление, трябва да има качествена опозиция, самото качество на управление зависи колко е силна опозицията и ние имаме амбицията да бъдем такава, посочвайки всяка грешка, предлагаща алтернативи, и да зареждаме управлението с висока доза реализъм. Това заяви Томислав Дончев, депутат от ГЕРБ, пред БНР в предаването "Политически некоректно". Иначе оценката кой как се е държал, е инерция от предишните парламенти, смята той.  

По темата със зеления сертификат за влизане в НС той смята, че както навсякъде другаде, трябва да има такъв и в парламента. Или не трябва да има никъде, защото в противен случай се създавало усещането, че имаме различни права и ядем евтини кюфтета, посочи той. Дончев каза, че това искане на ГЕРБ не е заяждане.  

ГЕРБ обяви, че ще държи президента отговорен за решенията на бъдещото правителство

Според анонсите бъдещото правителство е "фейслифт" на служебния кабинет. Уведомихме президента, че ще го държим отговорен, тъй като той...

Бившият вицепремиер в кабинета на Бойко Борисов отказа да коментира стари грешки и попита: Ако някой е сгрешил в миналото, е индулгенция ли? "Не съм отричал нито една грешка, която сме допускали и не е сравнимо самото управление", каза той. На въпроса защо се смеят депутатите от ГЕРБ за решенията на новата коалиция по темата за тока, Дончев попита: Не можем да се смеем в НС. Ако нещо е смешно, е в реда на нещата да се засмееш, никой не сме унижавали, че някой е млад и неопитен, посочи още Дончев и каза, че приветстват млади хора в политиката.

За самото решение за мораториума той каза, че групата го е взела в самата зала и е извънредна мярка. Има смисъл - например имате ВиК авария и трябва да спрете главния кран, само тогава има смисъл от мораториум. Друг е въпросът какъв ще е ефектът за потребителите и енергетиката, дава глътка въздух на първите, поясни той, но бе категоричен, че не е дългосрочно решение. Липсата на срок в предложението била "технически пропуск".  

На въпроса защо не се предлагат умни и конструктивни решения в НС, Томислав Дончев пита защо не е задаван такъв въпрос на опозицията в годините назад. Ние творим нов жанр, правим критичен анализ на действията на опозицията, посочи още той. Всяко добро решение, особено когато има нужда от подкрепа, би могло да получи и нашата подкрепа, добави той.  

България има нужда от редовно правителство, но ние искаме да сме силна опозиция, да посочваме грешките на другите. Ако всички мислят едно и също, това е доста подозрително, коментира още Дончев.

Томислав Дончев: Качеството на управлението зависи от това колко е силна опозицията

Качеството на едно управление зависи не само от състава на управляващите, но и от това колко силна е опозицията. Ако това е ролята, коя...

Депутатът коментира и скандала по делото за магистрала "Хемус". Не знам детайли, знам за случая колкото вас, защото научих за историята от медиите. Въпросът е дали това е корупция, отклоняване на средства или фирмена афера, коментира той. Смята обаче, че не бива да се отнася към темата "лековато". Но когато се говори за суми в големи размери, има нещо нередно, МВР и прокуратурата трябва да си свършат работата докрай, категоричен бе Дончев.  

На мен ми прилича на вътрешно-фирмена афера, но не знам детайли, уточни той и добави, че не вижда причина подходът на вътрешния министър Бойко Рашков да се промени.  

На въпроса дали би подкрепил промени в прокуратурата, Томислав Дончев, че каза, че е необходима и ГЕРБ биха я подкрепили, ако е добра. Съдебната реформа, която се обявява, обаче за него "се вее като байряк". Дончев смята все пак, че относно фигурата на главния прокурор трябва минимум по-голяма отчетност и фигура, която да го разследва, промяна трябвало да има. Но съдебната реформа не трябва да се свежда само до това, трябва да се намери балансът между плюсовете и минусите, сега е по-ясно кой носи отговорността, но това съдържа огромен потенциал да ескалира политическо противопоставяне, анализира той. Пряк избор от главен прокурор от хората е безкрайно рисково, както и изборът му от НС, добави Дончев.

Още: Томислав Дончев за проекта на Кирил Петков: Цялата история ми прилича на една красива лятна любов на плажа

Томислав Дончев зове Рашков да докаже всичките си обвинения

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков да докаже всичките си обвинения. Това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ в ефира на бТВ по повод и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com