Тошко Йорданов загатна, че пак няма да има предварителни разговори с други партии за правителство

8482
Тошко Йорданов загатна, че пак няма да има предварителни разговори с други партии за правителство
Снимка: БГНЕС

Ще представим (най-вероятно в сряда, 21 юли) нов вариант за правителство и ако не бъде одобрен, най-вероятно ще тръгнем на нови избори. Това каза дясната ръка на Слави Трифонов в „Има такъв народ” (ИТН) Тошко Йорданов.

От думите на Йорданов стана ясно, че топката е в полето на „Демократична България”. Йорданов обаче не каза, че ИТН ще говори с когото и да е, преди пак да предложи вариант за правителство. Същевременно той уточни, че имало неформална среща с Мая Манолова, за да се сондира възможност за среща с "партиите на протеста" в парламента, за разговор за бъдещи политики и подкрепата за тях. "Изключително учуден съм, че за "Демократична България" (ДБ) сме най-големият враг", каза Йорданов, според който ДБ спрели да говорят за ГЕРБ.

Минути след публикуване на материала, Йорданов уточни: "В момента не преговаряме с никого". Той посочи, че всъщност и с ДБ, и с "Изправи се! Мутри вън!" няма парламентарно мнозинство. По негови думи, в предишния парламент всички идвали при ИТН и искали правителство, но без отговорност за програма. Затова политиката на ИТН е да предложи правителство в цялост, което да изпълнява определени приоритети и цели. Министрите са само изпълнители, припомни Йорданов.

Тошко Йорданов каза и, че сега драмата е, че ИТН са спечелили изборите, включително и за "Демократична България". Ако ние не получим подкрепа за този кабинет, тогава приемаме, че протестните партии имат пълната свобода да се договорят с Карадайъ, с Борисов, изрече силни думи той. И каза, че ИТН няма никакво желание да има подкрепа от ГЕРБ или от партии на протеста.

Показателно за разрива между ИТН и "Демократична България" е поведението на "Капитал" - най-авторитетното издание на "Икономедиа", чийто собственик е Иво Прокопиев. Става въпрос за двете издания на "Капитал" само в рамките на последните 2 седмици:

Още: Николай Василев се похвали, че уволнил Делян Пеевски и направи отчет какво щял да върши (ВИДЕО)

Освен това, според версията на Тошко Йорданов, служебният министър на финансите Асен Василев не споделял визията на ИТН (да бъде или вицепремиер с отговорност за борба с прането на пари от еврофондовете или да бъде екоминистър) и затова Кирил Петков и проф. Николай Денков също не дошли, което Йорданов видя като леко детско поведение. Освен това Йорданов заяви, че имал усещане, че в служебното правителство имало хора на ДПС - това било собственото му мнение.

При многократните въпроси къде и кога ще бъде представено новото правителство, нито Тошко Йорданов, нито Филип Станев отговориха друго, освен "ще разберете, когато му дойде времето".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика