X
 
 

Трайчо Трайков: Няма начин АЕЦ "Белене" да е печеливша

2278 37
photo of Трайчо Трайков: Няма начин АЕЦ "Белене" да е печеливша
Снимка: БГНЕС
Няма начин АЕЦ "Белене" да е печеливша, когато започне да произвежда енергия. Не вярвам да се намерят инвеститори при условията, които правителството е поставило. Въпросът е кой ще поеме загубата и дали има други цели, които не са икономически. Това каза бившият министър на икономиката Трайчо Трайков.

Припомняме, че заявката на държавата е проектът да се реализира изцяло на пазарен принцип, без държавни гаранции, без предоставяне на корпоративна гаранция и без дългосрочни договори от страна на българската държава за изкупуване на електроенергия.

Петкова повтаря: Без "Росатом" АЕЦ "Белене" не може да бъде реализиран

"Без "Росатом" този проект няма как да бъде реализиран, без конструктор и производител на оборудването няма как да вървим към изпълнени...

Трайков припомни, че интерес на държавно ниво имат Русия и Китай, но например Франция няма интерес, нито френски компании. 

"В случая с Русия винаги има втори план... и очакват сметката да бъде поета от жертвата", каза още Трайков в интервю за bTV и допълни, че процедурите отново ще трябва да се извървят, включително и ОВОС - нещо, което енергийният министър Теменужка Петкова вече отрече малко преди Нова година. Нейната гледна точка е, че при "Белене" няма нищо технически ново спрямо това, което ЕК вече е одобрила.

"Няма начин този проект да печели в бъдеще - все едно през 90-те години да инвестирате във фиксиран телефон. Енергетиката се движи в съвсем друга насока... такава АЕЦ ще пречи на всичко", категоричен беше бившият министър. 

За "Турски поток" Трайков поясни, че това е тръбата от Турция, за която се иска ние "да си бръкнем в джоба и да извадим 3 млрд. и да си построим нещо. Няколкостотин тръби, с които да транзитираме руски газ, надявайки се след десетки години да си върнем инвестицията. В момента получаваме 100 млрд. долара от транзит без да се налага да инвестираме по-големи суми. Новото предложение е да дадем 3 млрд. евро, за да продължим да транзитираме, но в друга посока, като се откажем от 1 млрд. по сега действащия договор."

Започва процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“

В изпълнение на решения на Народното събрание от 7-ми юни 2018 г. и на Министерския съвет от 29-ти юни 2018 г. „Национална електр...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • 5 апр 2011 - ''Преврат срещу Трайчо Трайков за Белене" 22 5 апр 2011 - ''Преврат срещу Трайчо Трайков за Белене" преди 5 месеца Профил на трол?
  Страх ги е от г-н Трайков след като беше изгонен, за да не стане ясно защо първото банкянско правителство ходи два пъти на екскурзия до Катар, за наша сметка, да се проследят много други престъпления и грабежи! Пред БНТ 2011 г-н Трайков каза: "Като министър на енергетиката през ръцете ми мина доклад на българските спец. служби, в който се заявяваше че чужда нам държава е инвестирала в бълг виж още ›› арски партии и физически лица огромни средства за прокарване на инвестиционен проект да 10 милиарда евро"!!!! Такова твърдение на бивш министър във всяка нормална държава би съборило правителството и широкомащабно разследване на всички нива! Тук обаче тези думи отшумяха покрай ушите на всички заинтересовани институции, медии и приспаното от ''харизмата'' на мутрата общество, а след 2014 започна и масирано путинизиране на мат'ряла по калъпа ''руски патриот''
 • Анонимен 21 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Я си трай , бе! Гледай да се отървеш от делата! АЕЦ "Белене" не е твоя работа!
 • Анонимен 20 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Я си трай , бе! Гледай да се отървеш от делата! АЕЦ "Белене" не е твоя работа!
 • ИМПЕРИАЛИСТ 19 ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 месеца Профил на трол?
  Трайчо нищо не казва за сеизмичните условия на площадката на АЕЦ Белене Още проф. Съльо Сачански, от Геофизичния институт на БАН, по бай тошово време спря безумието да се строи в сеизмична зона, льос и слаби земни пластове, атомна електроцентрала. Така, че всичко е политическо заблуждение на хората. Белене може да се сравни само с "досиетата". Използва се само с политическа цел, без да виж още ›› се вземат някакви практически действия, които са и невъзможни.
 • Трайков замрзи проекта ''Белене'' 19.1 Трайков замрзи проекта ''Белене'' преди 5 месеца Профил на трол?
  най-лесния, евтин, и бърз начин за отпор на руския енергиен монопол са интерконекторните връзки и там Трайков постигна реално много с договори с всички съседи. Итерконекторите,започвайки от 0, могат да се изградят МАХ за година. Но и към днешна дата: 1.За Турция сме на “имагинерна” кота. 2.За Гърция сме на кота нула. 3.За Румъния сме на 2 км, които на мах се бавят от Борисов и дрънка за газов хъб виж още ›› , КОЙТО НЯМА КАК ДА изграждаме без поне още един различен от русия доставчик . Както стана с договорите за Белене, които два мандата пишман премиера на България, която е страна по договора, а той не бил виждал Г-н Трайков може да изговори тези и други неща публично, но с купените руски медии тук хората се манипулират денонощно - омаскаряването е старо руско оръжие още от времето на Стефан Стамболов Преди освобождението руските консули са предавали български възрожденци, поборници и религиозни водачи на османската власт
  : 0 !
 • 5 апр 2011 - ''Преврат срещу Трайчо Трайков за Белене" 18 5 апр 2011 - ''Преврат срещу Трайчо Трайков за Белене" преди 5 месеца Профил на трол?
  ''Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви днес, че изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов е уволнен, защото е подписал обвързващо споразумение с "Росатом'', който ангажира България до 1 юни да подпише договор с „Атомстройекспорт” за строителството на АЕЦ „Белене” .Само няколко часа по-рано, министърът на икономиката увери журналистите, че виж още ›› преговорният екип договаря тримесечно отлагане на разговорите при изгодни за страната ни условия. Драмата обаче се задълбочи, когато шефът на НЕК Първанов заяви в своя защита, че изпълнявал заповед на вицепремиера Симеон Дянков(който в момента е в САЩ). Финансовият министър бил натоварен да води преговорите с руснаците лично от Бойко Борисов, както призна днес самият премиер. Всичко това се е случвало зад гърба на министъра на икономиката и енергетиката Трайков, който възнамеряваше да замрази проекта АЕЦ „Белене”. Трайков заяви: "Очевидно в България руският натиск е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят. ДАНС трябва да започне разследване дали няма надхвърляне на правомощията от страна на Първанов''Според Борисов грешката на Трайчо била, че обявил уволнението на Красимир Първанов без да е разговарял предварително с Дянков и Борисов. Но така Трайков разгласи задкулисните игри на премиера с руснаците. Борисов се закани при ''трети фал да отстрани Трайчо''. Припомняме, че първият „гаф” на икономическия министър беше, че се опълчи на „ЛУКОЙЛ” за високите цени на горивата и открито нападна Валентин Златев, който е сред преговарящите с „Росатом”(Какво съвпадение!) Дните на Трайчо Трайков вече са преброени. На практика, Дянков и Борисов го изолираха от преговорите за налагане на мораториум върху горивата с Валентин Златев, така и от преговорите за АЕЦ „Белене”. Единственият изход на Трайков е да си подаде оставката"(както и стана)
 • Анонимен 18.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  2011г. Трайков поддържаше тезата, че докато няма споразумение с "Росатом" за цената, окончателна сделка не може да има. В първоначалния договор, изграждането на двата реактора трябваше да струва 4 млрд. евро, но в края на 2010 скочи на 6.3 млрд. Правителството поиска твърда цена за АЕЦ "Белене", заради постоянните опити на "Росатом" да раздува цената при преговорите виж още ›› с НЕК. Борисов обаче каза че ще строи централата на всяка цена, че "не ни интересува цената". Това се случи след няколко месеца безпрецедентен руски натиск Агресивното поведение на Москва започна след като правителството отложи подписването на анекс 12, с който се задължаваме с плащането на още 2 млрд. евро + вече договорените 650 млн.В София Путин публично обяви, че "Росатом" иска значително по-високо заплащане за АЕЦ-а, а Борисов му подари кученце. Валентин Златев започна да промотира посещението на шефа на "Росатом", в резултат на което скоростно беше подписан меморандум за максимални усилия по проекта. В последния момент, по настояване на министър Трайков, бяха отстранени предвидени арбитражни процедури.Междувременно преговорите за цената бяха мъчителни, докато в тях не се появи Валентин Златев - мимоходом бе обясено, че е консултант не на Борисов, а на руснаците. Атаката на Русия се ожесточи, след като кръгът на Златев, който съветва Борисов, започна брутално да напада Трайчо Трайков и екипа му. Целта беше да бъде изолиран от преговорите. Твърдението беше, че те "не се разбират с руснаците". И България се оказа с договор за ядрена централа точно, когато проекта започваше да става все по-ясно, че обслужва политически руски интереси
  : 0 !
 • 17 преди 5 месеца Профил на трол?
  Борисов 1 можеше само да спечели, ако беше подкрепил г-н Трайков - точно Трайчо Трайков беше бълг. министър, който знаеше как и предприе конкретни действия, за да охлаби руската енергийна примка - единствено той. Всяка година към Русия си изтичат 3,6 млрд евро, а търговският ни баланс е 4 млрд към 400мл(защо ли?) И в трите сектора-газ,ядрена енергетика,горива министър Трайков предприе категорични виж още ›› мерки,но НЕ бяха оповестени от пеевските медии. Точно газта беше КОНКРЕТНИЯ ПОВОД мутрата да го изрита, защото най-лесния, евтин, и бърз начин за отпор на газовия терор са интерконекторните връзки и точно там бяха целенасочените усилия на Трайков.В седмицата на Катарската “панаирджийска” среща, трябваше в Турция да се подпише за газов интерконектор, но страхливия Борисов СПЕШНО го уволни и отиде лично на срещата и нищо не подписа. Обяви, че нямал енергиен министър и не може да подпише… и втипичния си чалга стил пусна лакърдията за джапанки, плаж и т.н., подета от чалга-медиите, пригласяни от чалга-мат'ряла...
 • 16 преди 5 месеца Профил на трол?
  Трайков беше и е НЕУДОБЕН за енергийните далавери. НЕ можаха да го купят руските подлоги. Трайков доказа, че енергийната независимост на България може да се защитава - Белене и Южен поток са основна заплаха за националната ни сигурност, защото точно корупцията по високите етажи подкопават държавността Вместо да избираме за политици и управници от най-ерудираните българи - ние превърнахме в оби виж още ›› ден етикет думата ''умен''
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  ИЗОБЩО НЕ Е ТАКА. той е УМЕН , НО ВРАГ НА НАРОДА С ИКОНОМИЧЕСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ . ЯСНО И ТОЧНО. А , ЗА ОНАЯ УМНАТА пръмова ДОЖИВОТЕН НАЙ МАЛКО. И НИЕ НЕ СМЕ НИЕ. НИЕ И ВИЕ СМЕ. ЩОТО КАТО Е ТОЛКОВА НЕУДОБЕН ЩО НЕ Е В ЗАТВОРА ? И ТО ИМА СЪВСЕМ ОСНОВАТЕЛНИ ПРИЧИНИ ДА Е ТАМ. ЩОТО ГО ПАЗИ ЧАДЪРА. ВСИЧКИ ВИ ПАЗИ НЕГОДНИЦИ/ПАРТИЙЦИ
  : 9 !
 • Анонимен 16.2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  ТроцкистЪ! МаоистЪ! ПолпотовецЪ!
  : 1 !
 • 15 преди 5 месеца Профил на трол?
  Трайков беше и е НЕУДОБЕН за енергийните далавери. НЕ можаха да го купят руските подлоги. Трайков доказа, че енергийната независимост на България може да се защитава - Белене и Южен поток са основна заплаха за националната ни сигурност, защото точно корупцията по високите етажи подкопават държавността Вместо да избираме за политици и управници от най-ерудираните българи - ние превърнахме в оби виж още ›› ден етикет думата ''умен''
 • Македонецъ 14 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  Абей дясната п*мия пръмово/трайкова/кънева ИЗВЪН БОРДА СТЕ ЗАВИНАГИ
 • Севар 13 Севар преди 5 месеца Профил на трол?
  От левите има само едни, още по-големи бок луци! Това са десните. :)
Нагоре
Последно в Актуално