X
 
 

Трайчо Трайков: Токът от АЕЦ "Белене" ще струва два пъти повече

6939 13
photo of Трайчо Трайков: Токът от АЕЦ "Белене" ще струва два пъти повече
Снимка: БГНЕС
"Ако българското правителство държи на всяка цена да задвижи проекта на АЕЦ „Белене”, опасявам се, че ще има отстъпка от зададената рамка в хода на преговорите". Това каза бившият енергиен министър Трайчо Трайков в в интервю за Нова телевизия. 

По думите му "отсъствието на сериозна компания от заявители участие в проекта АЕЦ „Белене” показва липсата на банкеруемост на проекта, т.е. каквото и да се случва, то ще трябва да се случи под въздействието на два фактора – участие на българската държава с някакви стимули за сметка на данъкоплатеца и геополитическите интереси на страни, които ни разглеждат като плацдарм.”

Трайков заби Петков - той говори, защото няма кой експерт да защити АЕЦ "Белене"

Слава Богу, че АЕЦ "Белене" още не е построена, защото трябваше да сме затворили половината енергетика и да купуваме ток от нея на двой...

Според Трайков токът от  АЕЦ "Белене" ще струва два пъти повече от средната цена на сега произвеждания ток в България и ще бъде по-скъпа от всяка друга алтернатива, която съществува в момента.

Той е категоричен, че "в България няма място и за „Козлодуй” и за „Белене”. В обозримо бъдеще ще трябва да се затвори и АЕЦ „Козлодуй”. Ако работят и двете централи, правителството ще бъде принудено да създаде едно подобие на свободния пазар, каквото има при горивата. Ужким е свободен, но не съвсем. За да гарантираме функционирането на господстващия играч, правим всякакви трикове и номера, за да ограничаваме възможните алтернативи."

"Очевидно има интерес към проекта, което означава, че има представлява интерес за инвеститорите и това донякъде отмени скептицизма, който беше насаден сред всички ни", коментира проф. Валентин Колев в интервю за БНТ.

Според проф. Георги Касчиев, експерт по ядрена безопасност, скептицизмът си остава. По думите му един от основните проблеми е с нотификацията за АЕЦ "Белене", която е изтекла и процедурата трябва да започне от начало.

10 компании се интересуват от АЕЦ "Белене", но по различен начин

10 са заявленията, подадени от кандидат-инвеститори за участие в проекта АЕЦ “Белене”. Това съобщи “24 часа” ка...

"Нашите управляващи се опитват да се измъкнат елегантно. Тук има толкова много неизвестни. Гледам много песимистично на това Европейският съюз да одобри навлизането на инвеститор извън ЕС в тази чувствителна област, като ядрената енергетика. За мен практически е изключено да се съгласят да стане такова нещо", категоричен бе Касчиев.

Вижте какво каза по темата и министър Теменужка Петкова в статията ТУК

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • ИМПЕРИАЛИСТ 10 ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 месец Профил на трол?
  Трайчо нищо не казва за сеизмичните условия на площадката на АЕЦ Белене Още проф. Съльо Сачански, от Геофизичния институт на БАН, по бай тошово време спря безумието да се строи в сеизмична зона, льос и слаби земни пластове, атомна електроцентрала. Така, че всичко е политическо заблуждение на хората. Белене може да се сравни само с "досиетата". Използва се само с политическа цел, без да се взема виж още ›› т някакви практически действия, които са и невъзможни.
 • единственият официално доказан лобист 9 единственият официално доказан лобист преди 1 месец Профил на трол?
  Като го видя този ЛЕШПЕРИН-Трайчо Балалайчо ми се ДОСИРА!!!Трайчеее...а бе ти не си ли на плажа в Катар бе чичовото?
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  лайнарко, на всички е ясно, колко си тъп - допълнителни доказателства не са необходими
  : 1 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  До жителите на Белене: 1. След като имаме "Козлодуй" , защо ни е по скъп тока от тези на които продаваме ? 2. На кого ще продаваме ток, след като Турция ще строи нов АЕЦ ? 3. Защо е лошо на едната ни граница Турция да прави АЕЦ, а на другата граница е добро ние да правим нов АЕЦ ? 4. Как Виена се справя без АЕЦа /който е превърнала в ДИСНИЛЕНД за 4 милярда/ ? 5. Ние българите не можем ли да допусн виж още ›› ем ЧОВЕШКА ГРЕШКА около реактори ? 6. Защо Станишев иска държавна гаранция за "Белене" частен проект ? 7. След като имаме АЕЦ, защо имаме и СЕВЕРОЗАПАДНАЛИ ?
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  Дори и да е прав Трайков за цената на тока от АЕЦ Белене,той ще бъде 2,5 пъти по-евтин от тока на американските ТЕЦ,и от този от волтаиците,и ветрогенераторите.Освен това държавата ще си спести разходите за откопуване на вредни емисии,които са стотици милиони годишно.Болката е,че реакторите са руски,че може да бъде възложено на Росатом строителството.САЩ като са толкова загрижени,да бяха кандидатс виж още ›› твали за инвеститор,наред с останалите кандидати.
  : 1 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ето мнението на ядреният физик (специалаист по АЕЦ) ГеоргиКасчиев: “Има промени в много държави, тъй като последствията от аварията във „Фукушима” са катастрофални. Само като компенсации на загубите на евакуираните хора са изплатени около 10 млрд. евро, доколкото си спомням. Преките загуби за Япония са около 150 млрд. долара, а непреките с косвените достигат до 300 млрд. Смятайте, че ако в една виж още ›› средна европейска страна, както са България, Румъния, Чехия, Унгария, стане такава катастрофа, тя ще е напълно унищожена. Тя е пълна развалина. И досега, към началото на октомври 159 хил. души продължават да бъдат евакуирани в областта около „Фукушима”. Така че много страни – Япония, Китай и в Европа – Германия, Швейцария, Италия – преразгледаха своите ядрени програми. Например в Япония 54 реактора работеха преди аварията, а сега работят само 2 и те най-вероятно ще приемат предложената програма от специалната комисия, при която 2030 г. би трябвало да няма работещи атомни централи в Япония, а на други места е различно. С това, което казахте, в Европа не се чака ренесанс на ядрената енергия и строителството на нови атомни централи? Не, никъде не се очаква, но нашите политици трябва да се замислят над последствията от аварията във „Фукушима” и „Белене”, ако ще строи също в зона с висок сеизмичен риск, дали е възможно да се пресметнат всички рискове и как те да бъдат отразен в проекта, след като дори и японците не можаха да го направят.” http ://dariknews.bg/view_article.php?article_id=986824)
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  БЕЛЕНЕ 1. НЯМА НИКАКВА НУЖДА от строежа на нови мощности в електро енергетиката на България! Наличните мощности са между 13 и 14000Мвт, а потреблението е максимум 7000Мвт. Това лесно се вижда като се влезе в сайта на ЕСО. 2. Строежът на ядрени централи е в пъти по-скъп от строежа на ВЕИ централи. 3. Ядрените отпадъци трябва да се съхраняват 290 000 години! Въпросът за съхранението и продължител виж още ›› ността му на ядрените отпадъци е абсолютно табу за българските “журналисти” 4. Целият този проект още от самото му начало в края на 80-те години на миналия век е тежка мъгла на големи кражби и измами. Спомням си, че в първата ревизия на БНБ по времето на тогавашния финансов министър И.Костов излезе информация за огромни липси за около 2 000 000 000§, 500 000 000§ от които са за платено, но липсващо оборудване за Белене. По това време беше убит депутатът от СДС Красимир Чернев в автомобилна катастрофа и от колата му бяха откраднати куфарче с документи по тази тема. Още от 2003г.,когато на сакскобурготски му замириса на пари, та до сега се завъртя такава въртележка от нарушения, измами и тежки национални предателства, че думи нямам. Но резултатът е, че българите плащаме и като слушам Теменужка Петкова още ще плащаме, че и следващите поколения. 5. Ядрените централи са най-опасни, защото рядко гърмят, но като гръмнат… Да са спомним аварията в 5 блок с некачествените спирачни руски пръти по времето но р. овч. 2005г., която беше от най-висока степен, и за която нашите медии мълчаха и научихме от немските.
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Половин България е замърсена с уран, който руснаците добиваха чрез примитивни, неекологични методи и изнасяха от България за производството на водородната ИМ бомба и то без никакви компенсации, а сега искат и АЕЦ “Белене” да НИ строят ! Борисов ???? - https ://frognews.bg/novini/skandal-polovin-balgariia-uran-zamarsiavame-iaz-tisavros-gartsiia.html
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ако не изгоним това правителство, три поколения след нас ще изплащат на руснаците Белене и Южен Потоп, ако има следващи поколения - ЧЕРНОБИЛ-26.04.1986г. - http ://www .youtube.com/watch?v=r67h9Odl6QE
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  За хората с къса памет ще напомня, че в началото на размразяването на проекта АЕЦ „Белене“ беше договорена цена от 4 милиарда евро за два блока от 1000 МВт. След няколко годишен театър руснаците вдигнаха мизата на около 6.5 милиарда евро, за същия проект. След още 2-3 години се заговори неофициално за цена над 10 милиарда евро. Проекта АЕЦ „Белене“ беше спрян от премиера Борисов! СЕГА вече ценат виж още ›› а на половината проект „Белене“, практически полупренесен на площадката в Козлодуй, защото вече става въпрос не за два блока от по 1000 МВт, а само за един. е цели 8 Милиарда евро! И тази „скромна“ цена е толкова „малка“, защото в Козлодуй има изградена инфраструктура. На практика проекта АЕЦ „Белене“ не е стопиран и не е полу- а изцяло пренесен в Колзодуй, защото ядрените боклуци, които щяха да се произведат в Белене сега ще се произведат в Козлодуй, благодарение на удължаването на живота на действащите блокове 5 и 6 и стоежа на нов 7-ми блок. И далаверата не само се е пренесла, но което е много по-важно, е удвоила цената си! За пореден път повдигам въпроса за ролята на евродепутата Владимир Уручев (ГЕРБ), който е член на Съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй“ в тази корупционна схема.
 • ИМПЕРИАЛИСТ 3.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 месец Профил на трол?
  Има няколко варианта за ползване на доставеното оборудване освен БеляНЕ, но врътката е, че пусково-наладъчните работи трябва да се извършат от производителя на оборудването или оторизирана от него фирма, защото иначе се губят гаранционните условия. Руските тарикати знаят, че нямаме печеливш ход и спокойно си кютат.
  : 2 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ВЪН ВСИЧКО РУСКО И ВСИЧКИ РУШНЯЦИ МАМА ИМ ДЕБА ФАШИСКА ЕМПЕРЕЛИСКА ДЕБА
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  АЕЦ „Белене” не е „неизбежен”, а „невъзможен” проект Проф.дтн.инж-хим. Захари Тодоров Захариев, България не може да съхранява ядрените отпадъци, а това означава екологична катастрофа https ://www .faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/aets-belene-ne-e-neizbezhen-a-nevazmozhen-proekt
Нагоре