Трети опит: И този парламент закри на първо четене спецправосъдието

6282
Трети опит: И този парламент закри на първо четене спецправосъдието
Снимка: БГНЕС

След като за трети път и в трето Народно събрание се обсъжда въпроса, парламентът прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура. Решението беше взето със 134 гласа "за" и 73 "против".

Измененията са подготвени от екипа на правосъдния министър Надежда Йорданова и предлагат също отмяна на "кариерните бонуси" на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), главния инспектор и инспекторите в Инспектората към ВСС. Миналата седмица правната комисия в Народното събрание одобри промените след близо девет часа дискусия.

В последните месеци прокуратура на няколко пъти изпраща до български и европейски институции становища по темата, според което закриването на специализираното правосъдие е в интерес на организираната престъпност. Подобна позиция застъпи и Камарата на следователите в България.

Дебатът

По време на днешния дебат в пленарната зала от "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "БСП за България" подкрепиха законопроекта и отбелязаха, че специализираното правосъдие не е оправдало целта, за която е било създадено. От ГЕРБ обявиха, че промените ще поставят под риск висящите наказателни дела.

Петър Кьосев от "Продължаваме промяната"  отбеляза, че разглежданият законопроект е изключително важна предпоставка за началото на реформата на съдебната система в България. Той посочи, че в последните години всичко е започнало да бъде квалифицирано като организирана престъпна група само с една единствена цел да бъде разгледано от специализирания съд.

Гешев предизвика на вербален дуел правосъдния министър и Христо Иванов

Главният прокурор Иван Гешев покани през медиите правосъдния министър Надежда Йорданова и лидера на "Демократична България" Христо Иван...

"Вместо твърдяната специализация на неговата дейност с фокус върху тежката организирана престъпност и борба с корупцията по високите етажи, специализираният съд се превърна в алтернативен общ наказателен съд, при това крайно неефективен и неработещ по отношение на тези цели, посочи Кьосев. Къде са знаковите дела и дела с висок обществен интерес, по които има влязла в сила осъдителна присъда", попита той.

Според него обсъжданият днес законопроект ще осъществи точно това връщане на делата в системата на общи съдилища и възстановяване на баланса и справедливостта при тяхното разглеждане.

"Не пипайте организираната престъпност"

Дани Каназирева от партията на Бойко Борисов го репликира, че твърденията, които излага, са крайно манипулативни, защото това не е съдебна реформа. "Вие в т.нар. съдебна реформа не предлагате нито един нов механизъм за оптимизиране на наказателния процес. Това, което ще свършите единствено, е да поставите под риск висящите много тежки наказателни дела с правна и фактическа сложност и да прехвърлите организираните престъпни групи по места, там, където техните лидери и участници имат изградени трайни позиции. Не само не преодолявате тези регионални зависимости, но ги задълбочавате", посочи тя.

"Не пипай теорганизираната престъпност, ще настане хаос", обърка в края на изказването си тя, което доведе до оживление в залата.

Гешев на среща с премиера, поиска спецправосъдието да не бъде закривано

Министър-председателят Кирил Петков е провел среща с главния прокурор Иван Гешев, съобщиха от пресцентъра на правителството Според инф...

Андрей Михайлов от "Има такъв народ" коментира, че специализираният съд е бил създаден, за да бъдат заобиколени някои съдилища.

"Всъщност той беше порочно заченат", посочи той. Михайлов посочи, че със закриването на специализираното правосъдие борбата с корупцията няма да пострада, не е предвидено и изгонване на магистрати. "Става дума за 30 магистрати, така че съдебната власт може да поеме тези магистрати, допълни той. В проекта не е предвидено и няма такова нещо -делата, подсъдни на специализирания наказателен съд, няма да се прекратят", заяви Михайлов.

"Принципът на неизменност на състава ще бъде спазен, отбеляза той. Делата ще отидат в окръжните или в Софийския градски съд, спрямо фазата, на която са", допълни депутатът.

Анна Александрова (ГЕРБ) го репликира, че, дали са 30 или 50 съдии, това са човешки съдби. И ако всички си дадат отвод, недейте да убеждавате залата, че тези дела ще бъдат довършени и няма да се получи хаос, призова тя.

Борислав Гуцанов от БСП посочи, че специализираните съд и прокуратура са се превърнали в политически репресивен апарат. Ако се бяха изпълнили намеренията, с които започна тази реформа, нещата щяха да бъдат много по-различни, посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключва част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика