"Триумвират" с Борисов и Пеевски, продажбата на земи и договора с "Боташ": Говори Асен Василев

4815
"Триумвират" с Борисов и Пеевски, продажбата на земи и договора с "Боташ": Говори Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Сключеният от последното служебно правителство на Румен Радев договор между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" за използване на турските терминали за втечнен газ е неизгоден. Това заяви финансовият министър Асен Василев пред Нова ТВ, след като тази седмица стана ясно, че парламентарна комисия ще разследва сделката.

Защо?

"Смятам, че е неизгоден, без да разкривам конфиденциална информация. Има неустойки – даже и да не ползваш определена услуга, трябва да платиш за нея, което не е пазарно. Второ, дава се преференциален достъп до българската газопреносна мрежа на „Боташ“, където няма неустойки. Ако ще има неустойки за неизползване на турските услуги, би следвало и обратното да е така – ако Турция не ползва българските услуги, да плаща неустойки. Въпрос на Министерството на енергетиката и юристите, с които работят, е дали ще се прекрати договорът", заяви Василев.

Относно "Лукойл" той заяви, че няма да допусне да има фиктивна продажба, както твърди бившият енергиен министър от служебния кабинет на Радев Росен Христов.

Още: Кабинетът "Денков-Габриел" подпомагал руски олигарси, твърди бивш министър на Радев

Продажба на български земи - ще има или не?

Продажба на земи от Държавния поземлен фонд няма да има, заяви финансовият министър. Тези текстове не съществуват в бюджета за 2024, посочи той, след като скандал с ДПФ нажежи "сглобката" преди седмици.

Още: Правителството прие бюджет 2024 - ето всички параметри

"Доколкото президентът даваше заявки за продажба на земи, такъв текст няма в бюджета", каза Василев. В графа "Други" обаче останали следите от 340 милиона от продажбата на Държавния поземлен фонд, твърдят от кръга на Радев. "Такива приходи няма. Няма и такива пари", категорично отговаря финансовият министър.

"Тези пари в графа „Други“ фигурират през 2025 г. Става въпрос за тригодишната прогноза – документ, съпътстващ бюджета, който не се приема от парламента. Тригодишната прогноза казва какво би се случило в света, ако... Думичката "земя" я няма. Приема се само 2024 г. 2025 г. не съществува изобщо от гледна точка на законодателството", обясни Василев.

Снимка: БГНЕС

"За да влезем в 3% дефицит, питаме министерствата какви приходи може да реализират. И те казват. Но това не значи, че тези приходи ще бъдат реализирани. Искам да кажа, че няма нищо в текста на бюджета за продажба на българска земя. Отговорът е „не“. Това не зависи от мен, а от земеделското министерство и парламента. Моето лично мнение е, че не трябва да се продават активи, които могат да бъдат използвани дългосрочно от държавата по правилния начин", заяви Василев.

Триумвират Василев-Пеевски-Борисов?

Той определи като "научна фантастика" идеята на Радомир Чолаков от ГЕРБ за следващ премиер Бойки Борисов и вицепремиери Асен Василев и Делян Пеевски.

А думите на президента, че парламент с такова ниско доверие ще пипа Конституцията, коментира така: "Президентът не работи за българския национален интерес. Конституцията си има ясно заявени правила кой може да я пипа - в тях пише, че две трети от депутатите могат да я пипат, ако се съгласят по определени текстове. Там няма записано какво доверие трябва да има у депутатите, за да я пипат".

Още: Делян Пеевски атакува Румен Радев заради промените в Конституцията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика