Турският посланик да напусне страната ни, искат от Възраждане

5260
Турският посланик да напусне страната ни, искат от Възраждане
Снимка: БГНЕС

Изказването на турския посланик у нас, относно препоръка в българските училища да се въведе задължително изучаване на турски език предизвика редица недоволни реакции, от страна на различните политически лидери. Припомняме, че днес по-рано Хасан Улусой призова българското правителство да въведе задължително изучаване на турски език, включително и за българите, което щяло да гарантира още по-големи инвестиции у нас от страна на турски инвеститори.

"Въпреки отговора на министър-председателя, че не е работа на посланика на Република Турция, какъв език да се говори в България, ние от Възраждане смятаме, че реакцията на държавата ни, трябва да бъде много по-остра и светкавична. Настояваме турският посланик, още днес да бъде обявен за персона нон грата и да му се даде 24 часов срок за напускането на страната ни. Ако това не се случи, ще считаме българското правителство за съучастник и основен проводник на турската политическа, културна и икономическа инвазия у нас", казват от партията, пише epicenter.bg.

Посланик поиска в България да се въведе задължително изучаване на турски език

Посланикът на Турция у нас Хасан Улусой призова българското правителство да въведе задължително изучаване на турски език, включително и...

И подчертават, че българското правителство трябва да предприеме конкретни действия пред турската държава за предоставяне на българското национално малцинство в Турция на същите права и свободи, на които се радват определящите се за турци в България. От партията напомнят, че в Турция живеят 450 000 хиляди етнически българи (448 000 българи-мюсюлмани и 2 000 българи-християни), както и 350 000 хиляди български граждани, преселили се за постоянно в Турция, след 1989 г.

"От Възраждане настояваме за българите в Турция, да бъдат гарантирани в пълен обем, следните права: право на преподаване на български език факултативно в държавните турски училища, новини на български по турските държавни електронни медии, медии на български език (вестници, списания, радиа, интернет медии, телевизии и други), право на политическо сдружаване и представителство, както в България има турски етнически партии, така настояваме и за българска партия в Турция. Също така, искаме и отделно мюфтийство за българските мюсюлмани, различно от това, за турските и което да не е подчинено на Дианета", реагират от Възраждане.

"Именно в този момент, трябва да използваме и целият наличен ресурс на Европейския съюз за натиск над Турция, в качеството ни на съюзна държава, защото в противен случай, ще се окаже за пореден път, че от членството ни в ЕС, няма абсолютно никакъв смисъл", посочват в заключение от партията.

Според министър-председателят на България Бойко Борисов, думите на посланика са извадени от контекста. Хасан Улусой еимал предвид липсата на квалифицирани български кадри, които да владеят говоримо и писмено турския език.

Турският посланик защити Чавушоглу, думите му били извадени от контекста

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в сградата на МВнР бе извикан посланикът на Република...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика