Търсещият милиони от бивша фирма на Асен Василев се оказа директор на негова офшорка

9882
Търсещият милиони от бивша фирма на Асен Василев се оказа директор на негова офшорка
Снимка: БГНЕС

Сагата с бившата фирма на финансовия министър Асен Василев „СТВ Консълтинг“ се заплита още повече. Сега става ясно, че американският гражданин Себастиан Бретшнайдер, който заведе иск срещу дружеството за 5 милиона лева, всъщност е директор на офшорната компания „Акселберт“ (Akselbert Ltd), която е свързана с Василев.

Това разкри разследващият сайт BIRD.bg, който изнесе и първоначалната информация за продажбата на имот за 3 млн. лв. от страна на „СТВ Консълтинг“ точно преди сметките ѝ да бъдат запорирани заради съдебния иск на Бретшнайдер: Бивша фирма на Асен Василев продала имот точно преди да ѝ се наложи да плаща дълг

В новата си публикация медията се позовава на Комисията по финансите на Британските Вирджински острови, тъй като „Акселберт“ е регистрирана именно там. От официалния документ от регистъра на страната се вижда, че Себастиан Бретшнайдер е директор от 31 май 2022 г.

Още: „Няма далавера“: Искрен Митев защити Василев и Лорер за „Апартаментгейт 2"

Каква е връзката с Асен Василев?

Справка в Търговския регистър показва, че Асен Васков Василев притежава 100% от капитала на „АКСЕЛБЕРТ“ ЕООД, а „АКСЕЛБЕРТ“ ЕООД притежава 100% от капитала на „СТВ Холдингс“ ЕООД (вижте и тук). "СТВ Холдингс" е със седалище на ул. "Чаталджа" №3, където е продаденият спорен имот. Фирмата сега е с управител Марио Иванов Сотиров. “Акселберт" е собственик още на “СТВ България”.

През септември миналата година Асен Василев отрече към онзи момент да е свързан с офшорната компания на Британските Вирджински острови. Не каза обаче кога е прекратил участието си.

Съгласно закона - декларацията за промяна на действителен собственик или управител на офшорна фирма трябва да се подаде в Агенцията по вписванията в 7-дневен срок след промяната. И до момента обаче няма такава. 

"СТВ Холдингс" и "СТВ България" пък не са подавали финансови отчети през последните три години.

Още: Няма вече политика, партиите са като футболни отбори: Политологът Татяна Буруджиева (ВИДЕО)

Хронологията

На 12.05.2015 г. дружеството “Акселберт” (Akselbert Ltd) е учредено и регистрирано на Британските Вирджински острови от Сибила Чавдарова Спасова. На 14 октомври следващата година Асен Василев придобива 100% (50 000 акции) от офшорката и става неин директор (според данните в Търговския регистър).

На 7 април 2020 г. Василев е вписан с декларация в Търговския регистър като действителен собственик на “СТВ Холдингс” ЕООД, еднолична собственост на “Акселберт” – притежавана, управлявана и представлявана от него. На 10 юни същата година настоящият финансов министър е вписан с декларация в Търговския регистър като действителен собственик на “СТВ България” ЕООД, еднолична собственост на “СТВ Холдингс” ЕООД.

На 13.05.2021 г. Асен Василев, в качеството си на собственик и представляващ офшорката “Акселберт”, подава в Търговски регистър две заявления за смяна на управителя съответно на “СТВ Холдингс” и “СТВ България”. За управител на двете дружества е назначен Марио Иванов Сотиров, на когото дни по-рано Асен Василев е прехвърлил за 99 лв. собствеността на “СТВ Консълтинг” – фирмата, притежавала и продала сградата на ул. “Чаталджа” 3 в София.

На 17 май 2021 г. Василев подава декларация за съвместимост пред Президентството, в която твърди, че не е представител на офшорната фирма. На 14 юни пък вписва офшорката във встъпителната си декларация като служебен министър на финансите в правителството на Стефан Янев. Василев декларира, че 12 месеца преди встъпване в длъжност е бил собственик и управител на “Акселберт” (Akselbert Ltd), на чуждестранната “CTW CONSULTING LTD.”, както и на българските фирми “СТВ Консълтинг”, “СТВ Холдингс”, “СТВ България” и още две български дружества.

Снимка: БГНЕС

На 31.12.2021 г. Асен Василев вписва офшорката във встъпителната си декларация като вицепремиер и министър на финансите в редовното правителство на Кирил Петков.

Още: Почва проверка на имотните сделки на Даниел Лорер и бившата фирма на Асен Василев

На 31 май 2022 г. Себастиан Бретшнайдер е вписан като директор на “Акселберт” в Регистъра на Британските Вирджински острови. През ноември същата година офшорката не присъства в декларацията на Асен Василев, подадена пред КПКОНПИ, в качеството му на избран депутат в 48-ото Народно събрание. На 4 май 2023 г. "Акселберт” не присъства в декларацията му пред КПКОНПИ, подадена в качеството му на избран депутат в 49-ия парламент. На 23 юни 2023 г. офшорката пък не присъства в декларацията на Асен Василев, подадена пред парламента в качеството му на избран министър на финансите в кабинета на Николай Денков. Не присъства и в декларацията му от юли, подадена пред КПКОНПИ в качеството му на министър на финансите.

Асен Василев присъства в публикувания от КПКОНПИ списък на лицата, при които проверка на декларираното през 2022 г. е приключила с несъответствие - това става през август 2023 г.

На 19 януари 2024 г. Себастиан Бретшнайдер продължава да е директор на офшорката “Акселберт” в Регистъра на Британските Вирджински острови. Асен Василев продължава да се води действителен собственик и представител на “Акселберт” (към 21 януари 2024 г.).

Задължението да декларира промяната на собственика или управителя на чуждестранната фирма е на управителя на българските фирми Марио Сотиров. Санкцията за липса на декларация в срок може да стигне до 30 000 лв. за всяка от фирмите.

Казусът със СТВ и имотите на Асен Василев и Даниел Лорер

Скандалът избухна след материал на разследващия сайт BIRD.bg за дружеството "СТВ Консълтинг", притежавано някога от Асен Василев, което е с блокирани сметки заради удовлетворен иск на Себастиан Бретшнайдер – 5 млн. лв. Три месеца преди запорирането „СТВ Консълтинг“ продава скъп имот за над 3 милиона лева. Купувач е фирма, еднолична собственост на Станислава Арнаудова. Нейната компания „Интелигентни трафик системи“ до 2022 г. беше почти пълен монополист в посредничеството между държавата и купувачите на винетки, вземайки по 7% комисиона. Вече има предложение в парламента комисионата да се намали на 3 на сто. Асен Василев твърди, че отдавна няма общо със „СТВ Консълтинг“.

Още: Асен Василев отговори на обвиненията за законови промени след натиск от "кралицата на винетките"

Същевременно Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ купува част от същия имот за малко над 351 948 лева през 2020 г., а през 2023 г. го продава на много по-висока цена – 1,858 млн. лв. Купувач пак е Арнаудова чрез „Си Трейдинг 2016“. Лорер заплаши със съд заради намесването на името му в казуса, като обясни разликата в цените - купено е на почти груб строеж, а се продава напълно обзаведен и ремонтиран апартамент, като Лорер не е имал желание да продава, но "Си Трейдинг 2016" искала или целия имот, или нищо.

От Actualno.com опитахме да се свържем със Себастиан Бретшнайдер с въпроси защо точно съди бившата фирма на Василев, какъв точно е дългът и др. Не получихме отговор.

Определение на Софийския градски съд (СГС) от 15 януари 2024 г. обаче разкри защо е съдебният иск. Бретшнайдер е бил измамен от партньорите си и затова претендира срещу „СТВ Консълтинг“ за 5 млн. лв.: Имотният скандал с Асен Василев: Претендиращият за 5 млн. лв. бил измамен

СГС назначи и временен синдик за фалиралото дружество, като изиска от Бретшнайдер да поеме няколко ангажимента. Той го е сторил - внесъл е гаранция от 35 000 лв. и още 6000 лв. за заплата на временния синдик на “СТВ Консълтинг”. Става дума за Ралица Пламенова Топчиева с адрес на кантората: гр. София, ул. "Бистрица" No9, офис No6.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика