Указът за назначението на Лозан Панов вече е и в Държавен вестник

14831
Указът за назначението на Лозан Панов вече е и в Държавен вестник

Указ за назначаване на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд е обнародван в Държавен вестник, предаде БГНЕС.

Указ №10 е в днешния брой 10 на Държавен вестник. Указът е издаден на 3 февруари 2015 г. от президента. Председателят на ВКС, ВАС и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на ВСС за срок от седем години без право на повторно избиране.

На 29 януари съдията от Върховния административен съд Лозан Панов бе избран за председател на Върховния касационен съд (ВКС). За Лозан Панов гласуваха 17 членове на ВСС, 6 бяха против. Нямаше въздържали се. За избор на нов председател на ВКС са нужни 17 гласа от членовете на съвета при тайно гласуване, но вотът беше направен с електронната система за гласуване.

На 3 февруари президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаването на съдия Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. Указът бе издаден след проведена от държавния глава среща с избрания от ВСС за председател на ВКС. На срещата съдия Панов заявил, че като ръководител на съда ще отстоява принципа за независимост на съдиите, тъй като това стои в основата на недоверието към системата. Според него решенията на магистратите трябва да се вземат само въз основа на закона, а не под натиск или външни влияния. Лозан Панов поел и ясен ангажимент да работи активно за продължаване на реформата в съдебната система, предвидена в приетата от Народното събрание стратегия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика