Управляващите отново отказаха да създадат избирателен район „Чужбина“

636
Управляващите отново отказаха да създадат избирателен район „Чужбина“
Снимка: БГНЕС

Все още не е късно да създадем избирателен район „Чужбина“. Ако сега приемем текстове, свързани със създаването на допълнителния район, по правилник можем спокойно да се върнем и да прегласуваме параграф 4. Това заяви депутатът от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов.

Това се случи по време на дебата за гласуването на параграф 27 по доклада на правна комисия за приемане на промените в Изборния кодекс на второ четене. Той регламентира създаването на избирателен район „Чужбина“ и е подкрепен от комисията по правни въпроси.

След намесата на Борисов: Местни коалиции все пак ще има

Местните коалиции все пак ще могат да участват на избори. Това решиха депутатите при разглеждане на промени в Изборния кодекс на второ ...

Според правилника на Народното събрание, ако параграф, свързан със създаването на район „Чужбина“, бъде приет, то текстът, с който районът отпадна, трябва да бъде прегласуван.

Славов призова парламентарните групи, които са заявили подкрепата си за създаване на район „Чужбина“, както пред обществото, така и в правна комисия, да го направят и сега. На правна комисия създаването на район „Чужбина“ беше прието с гласовете на всички парламентарни групи без ДПС и БСП.

„Над 60% от гласовете от чужбина идват от страни, различни от Турция. Статистиката сочи, че през годините този процент нараства. Това са свободни и независими български граждани, които имат право на глас“, каза още Славов.

Против предложението на Славов се изказаха единствено "Атака" и БСП. Магдалена Ташева от партията на Волен Сидеров заподозря Реформаторския блок в участие в световен заговор за създаване на листа на турските тайни служби.

Окончателно: Гласуваме до 21 часа на избори

Изборният ден ще приключва в 21 часа. Това реши Народното събрание при разглеждане на второ четене на промени в Изборния кодекс. Това ...

„След като сте толкова силно притеснена от гласовете на българите в чужбина, елате по-късно днес на протест, за да обясните на хората как искат да създават турски листи и всичко друго, в което ги обвинихте“, репликира Славов.

Въпреки липсата на аргументи „против“ предложението на Петър Славов от управляващото мнозинство, то беше подкрепено от едва 15 народни представители, 48 се обявиха "против", а 58 се въздържаха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика