Юрист за екстрадицията на Бююк: Погазени са редица права

3123
Юрист за екстрадицията на Бююк: Погазени са редица права
Снимка: БГНЕС

Има факти, които говорят, че ситуацията е изключително притеснителна и са погазени редица права. Това заяви юристът Христо Христев в коментар за екстрадицията на турския бизнесмен Абдуллах Бююк, издирван от турските власти във връзка с опита за преврат в страната.

Христев поясни, че екстрадиция е искана и тя е отказана, има влязъл в сила съдебен акт, надлежно е изложено, че съществува риск по отношение към него да бъдат нарушени човешки права.

Министърът на външните работи на Турция (бел. ред. - Мевлют Чавушоглу) говори за връщане на лицето, след като му е отказано политическо убежище, напомни още Христев пред bTV.

България предаде на Турция Абдуллах Бююк, обвинен във връзки с Гюлен

Обвиненият за връзки с групировката ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен бизнесмен Абдуллах Бююк днес бе предаден на властит...

"У нас има странно мълчание има ли процедура. Всичко говори, че го завързваме в чувал и го предаваме, което няма нищо общо с българското право, нито с правния ред на ЕС, нито с гаранцията на правата на човека у нас", категоричен бе юристът.

Той поясни, че има изричен законов текст, че дори лицето да не е поискало убежище, българските власти са длъжни да му разяснят тези възможности и да му пояснят дали има риск за него при връщането му. Извън всякакво съмнение е, че за него съществува сериозна опасност какво точно ще се случи с него в Турция, допълни още Христо Христев.

Адвокатът Марин Марковски заяви, че не знае какво се е случило с клиента му. Защитник пред съда обаче е Димитър Марковски. Марин Марковски каза, че Бююк е "много симпатичен млад човек с хуманитарна насоченост, който не виждам, че може да бъде опасност за турската държава. Българският съд прие категорично, че няма никаква опасност той да извърши терористичен акт."

Марковски каза, че е имало е натиск в присъствието на турския консул, който показвал, че има много голямо желание казусът да се реши в полза екстрадиция. Адвокатът сподели случай, в който по време на съдебно заседание турският консул, недоволен от решението на съда е затръшнал вратата на съдебната зала.

Кой е Абдуллах Бююк и ще го върне ли България на Турция? (ВИДЕО)

Бизнесменът Абдуллах Бююк, когото Турция настоява да си върне обратно и да го съди, е пристигнал у нас през септември м.г., а през февр...

Припомняме, че вчера, 10 август, бизнесменът Абдуллах Бююк, издирван от турските власти във връзка с опита за преврат в страната, е бил предаден на компетентните органи в южната ни съседка. Това е станало с принудителна административна мярка по реда на Закона за чужденците в България. Бююк е бил принудително отведен до ГКПП „Капъкуле” заради изтичане на законово установения срок, в който може да пребивава у нас.

По-рано външният министър на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу обяви, че привърженикът на опозиционния духовник Фетхуллах Гюлен не е получил политическо убежище у нас и ще бъде доведен в родината си. Не стана ясно обаче как е станало това. Българският съд отхвърли на два пъти искането Бююк да бъде екстрадиран, а Министерството на правосъдието обяви, че трето искане не е идвало. Чак вчера привечер (10 август) се разбра, че не се е наложило южната ни съседка да го иска по официален ред.

Преди това журналистът Илхан Андай разказа, че турчинът е бил арестуван, защото е искал от влиятелни бизнесмени да финансират организацията на опозиционния духовник Фетхуллах Гюлен. В последствие съдът го освободил и, докато прокуратурата протестирала, той напуснал Турция и се установил в България.

Преди дни Бююк беше лаконичен пред bTV по темата: „Не искам никакви проблеми с Турция. Аз съм тук легално, нямам проблеми тук, но не вярвам на Турция”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика