Успешно завърши довереното изграждане на софтуера за машините за гласуване

1271
Успешно завърши довереното изграждане на софтуера за машините за гласуване
Снимка: БГНЕС

Експерти към Централната избирателна комисия извършиха довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване на балотажа на местните избори на 5-ти ноември. Изграждането се извърши в контролирана среда, предоставена от Министерството на електронното управление. Така отпадна поредната пречка пред възможността да се гласува машинно на втория тур от местните избори в неделя. 

В процеса присъстваха представители на четири парламентарно представени партии. Процедурата се наблюдаваше от специалисти на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и се излъчи на живо в зала „Партер“ на МЕУ. Генерираният хеш код, който ще се изписва на контролната разписка на машината и на всяка бюлетина, е: 6A 0E B4 06 63 A1 3B 9D 9E 0F 6A 6F AA 74 D6 86 23 26 3C 59 92 5D 54 10 A7 B8 DB EA 97 24 96 8C. Софтуерът е заключен с ключ, който е съставен от три различни пароли на трима от членовете на ЦИК на лаптоп на ЦИК. Никой друг, освен членовете на комисията, няма достъп до ключа.

Още: Денков за скандала с машините: Чакам предложение от шефа на ДАНС за смяна на зам.-председателя

По-късно четирима от общо дванадесет, вписани в регистъра на ЦИК представители на партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите, приеха поканата на комисията и получиха достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване.

Ръководителите на екипи от удостоверяващите институции – МЕУ, Българския институт за стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (БИМ) представиха пред партиите основните изводи от досегашната си дейност по процеса по удостоверяване на машините. БИС оценява съответствието на машините за гласуване с изискванията за валидността и автентичността на документите, БИМ извършва оценка на хардуерната конфигурация, докато задачата на МЕУ е да оцени съответствието на машините, спрямо функционалността на софтуера и сигурността на информацията, която се въвежда, обработва, съхранява и извежда от устройството.

Още: ЦИК: В близо 6000 секции ще се гласува с машини на втори тур

В присъствието на експерти към ЦИК представителите на партиите и коалициите получиха в защитена среда пълен достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване. Процедурата продължава и в момента, а присъстващите получават, също така, и отговори на поставени от тях въпроси, свързани със софтуера, който ще бъде използван на втория тур на местните избори. След приключването на процедурата всички използвани за прегледа на кода носители на информация ще бъдат унищожени от представители на ДАНС.

Както и на предишните избори, МЕУ изпълнява всички ангажименти по чл. 213а и 213б от Изборния кодекс в спешен порядък. Експертите на министерството ще работят без прекъсване до приключването на процеса по удостоверяване, уверяват от ведомството.

Още: ЦИК, ВАС, ДАНС, МЕУ: Защо се стигна дотук и коя абревиатура сгреши най-много

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ицо Хазарта за ПП-ДБ: Трябваше да избираме между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто преди година пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутри и ченгета: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика