Утре министрите предлагат на Борисов заместниците си

24447
Утре министрите предлагат на Борисов заместниците си
Снимка: БГНЕС

Първата задача на министрите утре сутрин ще бъде да представят пред  премиера Бойко Борисов заместниците си в парламента.

Всеки министър има свободата да номинира свои лични кандидатури за ресора си. Единственото изискване на премиера било в тежките ведомства като финансите, МВР и социалното да има по трима заместници. Идеята била така министрите да носят пълната отговорност за ведомствата и за екипите си.

Новините на турски език може да отидат към регионални предавания на БНТ

Новините на турски език могат да бъдат махнати от БНТ1 и да отидат към регионалните канали на националната телевизия. Идеята е тези нов...

Окончателната дума е на премиера - той ще реши дали да подпише заповедта за назначаване на предложените зам.-министри, или не. Това правило е записано в закона и в подписаното между ГЕРБ и реформаторите коалиционно споразумение.

Докато Борисов не одобри новите зам.-министри, на местата си остават хората от служебното правителство, тъй като те не са освободени, обясниха от МС.

Част от министрите готвели по два списъка с кандидати за зам.-министри. Единият щял да е с по 2-3 имена за техния ресор. Другият обаче бил подготвен като партийна квота за повече от един ресор. Причината е, че Реформаторският блок искал отговорността да е споделена и да има хора във всяко министерство.

В противен случай от блока се опасяват, че трудно биха прокарвали в парламента решения от техните ресори - правосъдие, здравеопазване, образование. "Отговорността трябва да е споделена навсякъде, а не ГЕРБ да ни хвърли щекотливите области изцяло", каза депутат от РБ.

Трети вариант е вторият ешелон на ведомствата да е шарен - с преобладаващи съпартийци, плюс един заместник от друга партия, който да контролира. "Изборът навсякъде ще е според качествата на предложения човек", обясни вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова пред "24 часа".

Бареков стиснал зъби, за да се предложи на Борисов

"Бойко Борисов получи доверието на най-много български граждани. Ние също сме на мнение, че първата политическа сила трябва да излъчи п...

"Даваме си сметка, че ГЕРБ има най-много подготвени кадри и където се наложи, ще помагаме", коментира тя пред "Дарик".

Вътрешният министър Веселин Вучков също допусна вчера, че може да му се наложи да приеме зам.-министри от коалиционните партньори. Той обаче щял да държи всеки кандидат да има или професионален опит в МВР, или да е юрист.

Патриотичният фронт ще получи шефското място в агенцията за българите в чужбина, научи още "24 часа". Постът в момента е свободен, след като служебното правителство уволни досегашния Йордан Янев заради злоупотреби при издаването на удостоверения за български произход без нужните документи. За седмица в агенцията бе назначена Ива Йорданова, но тя напусна сама заради съмненията, че е назначена поради връзката си с лидера на СДС и вече министър на икономиката Божидар Лукарски.

Все още в управляващата коалиция не били наясно и дали областните управители ще се назначават по квотен принцип.

Реформаторите искат 1/4 от 28-те областни управители, както и заместници навсякъде. Държат още на участие в държавните агенции и комисии.

Вучков ще се справя с милионен дефицит в МВР

Две неща са изключително важни в първите ми дни като министър. Те предизвикват тревога не само в ръководството на МВР, но и сред обще...

Ръководството на парламентарните комисии ще бъдат разпределено на шахматен принцип. Така например зам.-шефът на СДС Румен Христов ще оглави земеделската, където министър е Десислава Танева от ГЕРБ. Почти сигурно ген. Атанас Атанасов от ДСБ ще получи вътрешната комисия, за да контролира министър Веселин Вучков от ГЕРБ. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика