X
 
 

В края на юли ще има нов опит да бъдат избрани ръководители на Спецпрокуратурата и Апелативната прокуратура

1067 0
В края на юли ще има нов опит да бъдат избрани ръководители на Спецпрокуратурата и Апелативната прокуратура
Снимка: БГНЕС
На 29 юли ще бъдат избрани новите шефове на Специализираната прокуратура и на Апелативна прокуратура - София. Това реши прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Любопитното е, че това е и последният ден, в който кадровиците могат да номинират кандидати за главен прокурор, коментира в. "24 часа".

Опитите да бъдат избрани съответните ръководители са втори поред, след като при първите не беше постигнат успех.

МВР регистрирало по десет престъпления на час през 2018 г.

Вътрешното министерство е регистрирало десет сигнала за престъпления на час през 2018 г. Това става ясно от годишните доклади за дейнос...

В края на 2018 година Даниела Начева бе единствен кандидат за ръководител на Специализираната прокуратура. Позицията остана вакантна, след като Иван Гешев бе избран за зам.-главен прокурор. Неочаквано обаче Начева оттегли кандидатурата си още преди избора в прокурорската колегия и посочи “лични причини” за решението си. Тя бе и и. ф. ръководител на структурата, която разследва мафията и престъпленията по служба на властта. Начева се отказа и от този пост и я замени Димитър Петров. Той пък иска Специализираната прокуратура да бъде оценявана по различни критерии спрямо останалите видове държавно обвинение. Освен това готви "оптимизиране" на кадрите и ревизия плюс контрол на делата.

Що се отнася до Апелативната прокуратура, там настоящият ръководител Албена Вутова беше единственият кандидат. В началото на годината обаче прокурорската колегия на ВСС отказа да я избере, като не ѝ стигна 1 глас. Кадровиците отбелязаха, че в концепцията ѝ няма нищо иновативно. След това Вутова се кандидатира отново и получи подкрепа от всичките си колеги в Апелативната прокуратура, но в предстоящата процедура съперник ще ѝ бъде районният прокурор на София Радослав Димов.

В новата си концепция Вутова е заложила мониторинг на дейността на териториалните отделения. Те бяха разкрити след окрупняването на районните прокуратури в Белоградчик, Кула, Брезник и Трън. Вутова казва и, че ще оказва съдействие на окръжните прокуратури в процеса на продължаващата реформа на съдебната карта.

"Ако бъда избран, ще се стремя да съблюдавам справедливото и равномерно натоварване на прокурорите не само в апелативната прокуратура, но и в прокуратурите в района ѝ", пише в концепцията му. Той посочва и че ще сформира съвет на окръжните прокурори и градския прокурор на София. Магистратите ще провеждат работни срещи на всеки 3 месеца, а ако се налага, ще присъстват и ръководителите на районни прокуратури.

Познато лице иска с протест от кандидатите за главен прокурор да кажат какво ще правят с голямата корупция

Искане до членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) за включване в концепциите за управление на прокуратурата от кандидатите за главен пр...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители