В странно съобщение до медиите ДОСТ се обяснява на Станишев и го пита "Къде сте сега?"

1347
В странно съобщение до медиите ДОСТ се обяснява на Станишев и го пита "Къде сте сега?"
Снимка: БГНЕС

От пресцентъра на ПП ДОСТ получихме неподписано съобщение, очевидно адресирано до лидера на ПЕС Сергей Станишев. В информацията, която е написана в първо лице единствено число, но не е посочен автор на текста, се задават директни въпроси към Станишев и се дават отговори на обвиненията от негова страна, че "Местан си измисля" по отношение на т.н. договорки за свалянето на Кабинета "Борисов 1".

Публикуваме без редакция съобщението, изпратено на електронната поща на Actualno.com, от Пресцентъра на ПП ДОСТ:

"Към г-н Станишев…….

Във връзка с твърденията, че на кафе с г-н Борисов е било договорено свалянето на Кабинета „Орешарски“, искам да припомня на г-н Станишев и на другарите му от БСП, които напоследък разгръщат тази теза, в това число и на партийния конгрес, следното :

Станишев: Местан си измисля! С никого не съм се договарял, протести свалиха "Борисов 1"

Нямам намерение да влизам в дебат с лидера на ДОСТ. Ще кажа само, че тезите му са несъстоятелни и абсурдни. Доказват го фактите. Toва з...

1. С г-н Борисов съм пил не едно кафе, може и чай да сме пили, както и самият той е казвал.

2. И в най-смелите си предположения обаче не съм допускал, че е възможно „другарите“ от БСП да визират кафето от 22 март 2014 година в Кърджали, защото то беше пито пред кърджалийската общественост (справка Милко Багдасаров) и медиите, които наблюдаваха не само отпиването, но бяха преки слушатели и на целия разговор. Там и дума не стана за Кабинета „Орешарски“, нито за свалянето му, защото беше кафе на кърджалийското гостоприемство.

3. Точно от уважение към горепосочения факт все си мислех, че са имали предвид други – късни по време кафета, каквито безспорно сме пили.

4. Най-нелицеприятният факт за г-н Станишев е този, че и при късните кафета, които сме пили с г-н Борисов, не са договаряни каквито и да са действия за сваляне на Кабинета „Орешарски“, защото единствената и самодостатъчна причина, поради която този Кабинет си отиде, е тоталният крах на БСП с тогавашен председател г-н Станишев на европейските избори. Крах, който предопредели и нерадата му участ да се раздели с поста си на председател на БСП и да потърси пристан в Брюксел в нарушение на „другарската“ си дума пред г-н Курумбашев, когото „прогони“ предсрочно от 42 – я Парламент. Имам предвид обещанието на г-н Станишев не само пред Курумбашев, но и пред българските социалисти, че дори да бъде избран, няма да отиде евродепутат. Къде сте сега, г-н Станишев? Май в Брюксел, точно в Европарламента, нали ?!...".

Actualno.com припомня, че днес в ефира на "Тази Сутрин" по bTV лидерът на ДОСТ и бивш председател на ДПС Лютви Местан заяви: "Станишев, мисля, че през последната година твърде често коментираше Местан и ролята на Местан във връзка с края на кабинета Орешарски и има да отговаря на много въпроси, които ще му задам. До края на кабинета Орешарски моделът беше изчерпан с огромния крах на БСП на европейските избори продължаването на този модел беше абсолютно невъзможно", посочи още Местан.

Местан не иска да се извинява за Пеевски, защото не се чувства виновен

Станишев, мисля, че през последната година твърде често коментираше Местан и ролята на Местан във връзка с края на кабинета Орешарски ...

По-късно през деня лидерът на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев отговори през медиите на Лютви Местан, като каза, че той си измисля за т.н. договорки за свалянето на Кабинета "Борисов 1".

"Нямам намерение да влизам в дебат с лидера на ДОСТ. Ще кажа само, че тезите му са несъстоятелни и абсурдни. Доказват го фактите", посочи Станишев.

"Твърдението за договорки за кабинета "Орешарски" през 2012 г. е от сферата на фантастиката, но не и на сериозната политика. През 2012 г. никой нямаше представа, че през пролетта на следващата година кабинетът ще падне и ще последват предсрочни избори. Кабинетът "Борисов 1" беше свален от спонтанните масови протести на българските граждани през февруари 2013 г. Всяко друго твърдение е инсинуация и обижда хората, които тогава излязоха на улицата без страх, за да изразят своите позиция и протест срещу управлението на ГЕРБ. Всички помнят, че именно протестите принудиха тогава Борисов да подаде оставка с думите: "Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент ограден с ограда. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода, ако трябва да се пазим от народа.

Тезата, че разговорите с ГЕРБ за свалянето на кабинета "Орешарски" са се провели след евроизборите заради слабия резултат на БСП, ще оставя да опровергае самият г-н Местан. На 7 януари 2016 г. на пресконференция той обясни знаковите акценти на политиката си: "Първият "грях", с който обаче се гордея, е решението за прекратяване на мандата на кабинета "Орешарски" след европейските избори през 2014 г. Ключово важно решение, което целеше да осигури плавен преход към политическа стабилност. Друг грях е "схематичният опит за възстановяване на диалога в дясното, започнат с кафето с г-н Борисов в Кърджали... Аз прозрях простичката истина, че пътят на ДПС към властта минава през дясното. Не само заради състоянието на партията, а управление с дясното би означавало признание за качественото израстване на ДПС...", казва Станишев.

"A емблематичното кърджалийско кафе бе "изпито" на 22 март 2014 г., далеч преди европейските избори, които се поведоха на 25 май", заключи още Станишев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com