Валери Симеонов очаква 140-та годишнина от Освобождението да сближи България и Русия

2776
Валери Симеонов очаква 140-та годишнина от Освобождението да сближи България и Русия
Снимка: БГНЕС

140-годишнината от Освобождението на България в резултат на Руско-турската война през 1877-1878 г. трябва да съдейства за сближаването с Русия. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов в интервю за руската агенция ТАСС.

По думите му тази годишнина трябва да стане важна крачка един към друг на България и Русия. “По редица причини отношенията между нашите страни през последните години бяха, да кажем така - не много перспективни. Но тази дата може да се използва, за да се организира наш общ празник. По българските полета бе пролята много руска и много българска кръв. Тази годишнина е повод за мащабно преклонение пред всички жертви, които помогнаха на България да стане свободна държава“, подчертава вицепремиерът.

Симеонов вижда интеграцията на ромите с полиция и с повече раждаемост от българите

Трябва да се направи една по-мащабна дискусия, с участие на полицията, на съдебната система, на социалното и трудово министерство, за д...

Actualno.com припомня, че по-рано през юни по късна доба от прессекретариата на президента съобщиха, че Румен Радев е поканил Владимир Путин да посети България.

"По повод навършването на 140 години от края на Руско-турската война от 1877-1878 г. и Освобождението на България, българският държавен глава е отправил покана към своя руски колега да направи официално посещение в страната ни през 2018 година, като тя е била радушно приета. Тепърва обаче точната дата на визитата ще бъде уточнена", отбелязаха още тогава от "Дондуков" 2.

Съобщението стана факт, след като преди известно време от Реформаторския блок обявиха, че държавният глава им е казал, че Путин няма да бъде патрон на тържествата по случай 140-тата годишнина от Освобождението на България.

Интервюто с Валери Симеонов продължава по темата с отношенията България-Русия. Според него проблемът на двустранните отношения е в неравноправното положение на двете държави. Това се отнася до отделни двустранни споразумения, които според него не носят голям полза на българската страна. „Примерите са известни, да си спомним проекта Бургас-Александруполис. Ние, представителите на патриотичните организации, организирахме навремето протести срещу неговата реализация, ние правихме това, защото на България той би носил скромни транзитни такси, но би подложил на сериозен риск туризма по южното Черноморие на страната. Туризмът е нашето национално богатство, които не можехме да жертваме заради транзита на нефт в Гърция. Впрочем, газопроводът "Южен поток", също бе един твърде небалансиран проект“, отбеляза още Симеонов, цитиран от БГНЕС.

Симеонов говори за "по-различен подход към междуетническите проблеми"

В рамките на това управление има и ще продължава да има по-различен подход към междуетническите проблеми. Това каза по време на срещата...

Що се отнася до темата за ядрената централа в "Белене", вицепремиерът подчерта, че българската страна е изпълнила задължението за придобиването на реакторите и идните месеци ще вземе решение за бъдещето на проекта. „Сега се подготвя суверенно решение на българската държава, затова е преждевременно да се обсъжда детайлно този проблем. Но мога да уверя, че решението ще бъде в интерес на България“.

Валери Симеонов смята още, че равнището на двустранните търговски отношения не отговаря на интересите и на двете страни. „Струва ми се, че има чисто административни въпроси, които пречат на търговията, значителна част от стоките, които представляват взаимен интерес, не е в списъка със санкции, но те (стоките) не се изнасят. В българския експорт Русия заема едва 4-5 място сред страните, които не влизат в ЕС, това е неудовлетворително", категоричен бе той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика