ВАС реши по-ниска инстанция да гледа делото за изборния референдум

13446
ВАС реши по-ниска инстанция да гледа делото за изборния референдум
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) прекрати производството по делото за изборния референдум и изпраща по подсъдност жалбата за разглеждане от Административен съд - София-град, предаде БГНЕС.

Делото във ВАС е по жалба, подписана от Георги Близнашки като председател на Инициативен комитет за произвеждане на референдум. Тя е срещу отказа на председателя на НС за определяне на срок за отстраняване на нередовности в подписка за произвеждане на национален референдум и отказа за представяне на подробна информация относно установените нередовности в нея.

Определението на ВАС от 15 януари не подлежи на обжалване.

Според протокол на ГРАО за проверка на подписите в инициативата за изборен референдум, 36 674 от нужните 500 000 подписа не достигат, за да бъде парламентът задължен по закон да насрочи дата за допитване. Инициативата бе в подкрепа на настояването и на президента Росен Плевнелиев народът да се произнесе дали да има мажоритарен вот, дали гласуването да е задължително и дали то да става и по електронен път. Комитетът, подкрепен от ГЕРБ, внесе 571 612 парафа за референдум. Според проверката на ГРАО обаче 108 286 от тях са невалидни. Най-много са невалидните ЕГН във формулярите - 63 296. Над 17 хил. са записаните по няколко пъти имена, а около 22 000 - сгрешените адреси. На 17 юни парламентът отхвърли предложението на президента Росен Плевнелиев и Инициативния комитет за провеждане на референдум с 88 гласа "за", 71 против и 26 въздържали се. Преди това близо 4 часа парламентът обсъжда на извънредно заседание подкрепеното от Инициативния комитет предложение на президента Росен Плевнелиев за референдум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика