Вигенин: Македонският филм за Самуил няма да помогне за добросъседството

543812
Вигенин: Македонският филм за Самуил няма да помогне за добросъседството
Снимка: БГНЕС

Проектът, за който се пише в българските медии, е художествено произведение и би следвало да се отнасяме към него като такова. Доколкото ми е известно, сценарият на този филм все още не е завършен и всички коментари около неговото съдържание са на базата на публикувано изявление на режисьора. Смятам, че работата на политиците не е свързана с критика на художествени произведения. Ние ще следим внимателно какво ще бъде отношението на официалните македонски власти към филма. Мога отсега да заявя, че опити за широкото му популяризиране няма да допринесат за реализацията на полаганите усилия за развитие на двустранните ни отношения и най-вероятно би затруднило преговорите по договора за добросъседство между двете страни.

Това каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин на въпрос за реакция на Министерството на външните работи на поредно посегателство върху българската история, предаде „Фокус”.

"Утрински весник": Гърция връща на България мощите на Самуил срещу византийски фрески и ръкописи

За да се откаже от мощите на цар Самуил, Гърция иска от България да й върне византийски фрески и ръкописи, пише македонският ”Утр...

„Очаквам правителството на Република Македония да се съобрази с резолюцията на Европейския парламент от 6 февруари 2014 г. за напредъка й по пътя на членство в ЕС, където се казва, че ЕП отново изразява своята загриженост относно използването на исторически аргументи в настоящия дебат със съседните страни и отново отправя призив за постигане на положителен напредък по отношение на съвместното честване на исторически събития и личности от общ интерес със съседните държави, които са членки на ЕС, тъй като това би допринесло за по-добро разбиране на историята и за добросъседските отношения”, посочи Вигенин.

„През тази година, отбелязваме 1000 години от смъртта на цар Самуил. Има сформиран Национален инициативен комитет за това честване. Правителството на България е одобрило разход от 590 000 лева за него, разписани са програми, има списък с мероприятията, които ще бъдат проведени по държавна линия. Годишнината ще бъде почетена от 18 събития през годината, сред които международна конференция, изложби, концерт, издаване на юбилейни книги. Министерство на външните работи информира официално с нота македонската и гръцката страна за предвидените мероприятия”, заяви министър Кристиан Вигенин.

„Трябва да фокусираме вниманието си върху достойното отбелязване на тази годишнина и да дадем пример на българското общество, че има каузи, около които бихме могли да се обединим, независимо от политически и други пристрастия. Българската страна няма да остави този въпрос без необходимата реакция”, уточни той.

По-рано депутатът от „Атака” проф. Станислав Станилов заяви: „В Република Македония започна шумна кампания за рекламиране на нов сериал за цар Самуил. Очертава се перспективата филмът да се превърне в поредното посегателство върху българската история. Според информация, която самите създатели на филма разпространяват, сюжетът започва с въстание на Самуил срещу българската държава и завършва с твърдението на Самуил, че се гордее, защото е унищожил България. Не можем да подминем въпроса - кой финансира филм, който изопачава историята, и създава впечатления на антибългарска основа. Официални публични документи на правителството в Скопие показват, че единствените средства за филма са с източник македонската държава”.

Режисьорът на "Цар Самуил": Филмът има благородна цел

След серията текстове около филма "Цар Самуил", режисьорът Антонио Митрикески изпрати позиция до вестник "Вечер", в която се казва: "Фи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика