Вигенин призна, че БСП не е видяла "трети пол" в Истанбулската конвенция

2253
Вигенин призна, че БСП не е видяла "трети пол" в Истанбулската конвенция
Снимка: БГНЕС

Понеже не сте свикнали да има истински вътрешнопартиен дебат, ви се вижда като скандал. БСП обаче е най-демократичната партия, затова имаше вътрешна дискусия, но Националният съвет вече се произнесе. Това заяви бившият външен министър и депутат от БСП Кристиан Вигенин в коментар за позицията на червените "против" Истанбулската конвенция.

Партиите в рамките на ПЕС имат право на различни позиции по различни въпроси, но този не е фундаментален. Затова и отбелязахме, че започваме работа и ще внесем законови предложения в борбата за насилие срещу жените, което е изпълнение на главната цел на Истанбулската конвенция, уточни Вигенин.

Станишев видя "политическа грешка" в решението на БСП за Истанбулската конвенция

Не одобрявам решението на Националния съвет на БСП да не подкрепи ратификацията на Истанбулската конвенция, още повече, че голяма част ...

Попитан с какво не е съгласна БСП, Вигенин отвърна, че се дава възможност за разнопосочно тълкуване, но се съгласи, че самата конвенция не създава понятието "трети пол". И допълни, че още през 2011 година България е предлагала други формулировки в текста на Истанбулската конвенция, по спорни текстове. Защо ГЕРБ и "Обединени патриоти" побързаха с ратификацията, вместо да се изгладят тези текстове, беше тезата на Вигенин, представена пред Нова телевизия.

Вигенин атакува и здравния министър Кирил Ананиев, който давал съвети на БСП, след като сам гласувал против ратификацията на Истанбулската конвенция. Вчера, пред Канал 3, Ананиев обаче каза, че подкрепя конвенцията. Нека се обединим наистина около борбата срещу насилието на жени, призова Вигенин. Той изрази съмнение и, че "Обединени патриоти" използват "третия пол", защото са против всички останали текстове в Истанбулската конвенция.

По отношение на чакания за внасяне тази седмица вот на недоверие, Вигенин напомни какво е казал Ахмед Доган преди Коледа и добави, че БСП не може да чака дългосрочни коалиционни ангажименти с Движението. Това, обаче, не значело, че в бъдеще нямало да има общи опозиционни действия на двете партии. Струва ми се, че в момента ДПС иска да крепи статуквото и съсредоточава огъня върху младшия партньор (бел. ред. – т.е. "Обединени патриоти"), но нещата се променят, ще видим как ще е след няколко месеца, обобщи бившият външен министър.

Източването на средства от НЗОК, "някои неща", свързани с реализиране на обществени поръчки – това са конкретните примери в искането на вот на недоверие от страна на БСП, по думите на Вигенин. Той беше категоричен, че настоящият кабинет подкрепя корупцията.

​ГЕРБ към БСП за Истанбулската конвенция: Не си играйте на популизъм

Не се разигравайте с дребни популистки неща. Така вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева се обърна към ръководството на БС...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика