Властта отрича да е имало руски натиск за енергийното ни законодателство

15401
Властта отрича да е имало руски натиск за енергийното ни законодателство
Снимка: БГНЕС

Терминът „морски газопровод”, който предизвика истински взрив от критики към управляващите както от страна на ЕК, така и от Реформаторския блок, бил съгласуван с „Южен поток Транспорт” – компанията, която строи подводния участък на тръбата. Това обясни заместник-министърът на енергетиката Иван Айолов на кръглата маса „Спирането на Южен поток – удар срещу България”, организирана от „Атака” в парламента днес.

Според Айолов „Газпром” изобщо не се е месил и не е диктувал на „Южен поток Транспорт” какво да иска като законови промени от България по проекта. Според Айолов промяната е наложителна, тъй като в българското законодателство няма уредени отношения за такъв проект.

Борисов: Управляващите провалиха „Южен поток” по най-глупавия начин

За една година управляващите успяха да провалят проекта „Южен поток” и то по най-глупавия начин – поне десет пъти об...

„Южен поток Транспорт“ е съвместно дружество на „Газпром“, италианската ENI, френската EDF и немската Wintershall Holding.

Пред участниците в кръглата маса в парламента Айолов обясни, че в Европа има пет подобни случая, при които газопроводи навлизат на територията на континента, преди да влязат в сила правилата на Европейския съюз. Такъв бил и българският случай – Третият либерализационен пакет, според който тръбата трябва да транспортира газ от трети страни, важи за територията на България с изключение на два километра от трасето на "Южен поток" у нас – от варненския плаж Паша дере до морския бряг.

„Защо се оказва трън? Защото има български депутати, които поднасят невярна информация в Европа", коментира Айолов. Полагането на тръбите трябва да започне до началото на месец юни, посочи зам.-министърът и гарантира, че №1 сред приоритетите на правителството е постигането на сигурност на доставките на газ.

Вчера, 8 май, Реформаторският блок публикува описа на документите по проекта. Реформаторите казват, че терминът „морски газопроводи", в противоречие на Третия енергиен пакет, е транспониран в действащия Закон за енергетиката.  Съгласно законопроекта им, за такива "морски газопроводи" няма да се прилагат цели глави от закона: раздел IV от глава трета, който касае ценовото регулиране, глава четвърта, която касае лицензиите, глава осма „а“, чл. 170, който се отнася до задълженията на оператора на газопреносната мрежа, чл. 172 - 172е, където се уточняват условията на равнопоставеност при достъпа до газопреносната мрежа и чл. 197 и т.н.

Румен Петков: Противниците на "Южен поток" не защитават българския интерес

Нямаме яснота по отношение на стратегическия интерес на България в енергийния сектор. Това заяви едно от лицата на АБВ в дискусионно ст...



Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика